История на зъбните импланти - демо модел на имплант

История на зъбните импланти

Историята на зъбните импланти започва преди хилядолетия. От тогава човечеството е търсило подходящите материали и технология за подмяна на липсващи зъби. Целта е не само подобряване на денталното здраве, но и удовлетворяване естетичните потребности на пациентите. Съвременните технологични иновации промениха света на денталната медицина, а развитието им, продължило хиляди години, води началото си от антични времена.

История на зъбните импланти - имплантологичен кит

История на зъбните импланти в древността 

 

История на зъбните импланти  датира от преди повече от 4000 години. На територията на древен Китай тази практика се извършвала чрез бамбукови клечки, оформени като зъб, захванати в челюстната кост. 2000г. по-късно египтяните започват по подобен начин да изработват първите зъбни импланти. Използвали са благородни метали, слонова кост и нефрит. По време на разкопки, археолози са намирали в челюстите на антични черепи най-различни материали. Първият регистриран случай на заместващ зъб, направен от метал, идва с откриването на тялото на египетски цар, живял около 1000 г. Пр.н.е. Древните маи успешно имплантирали морски черупки около 600г. Сл.н.е. Те са били оформени така, че да имитират структурата на зъбите.
Преди около 2000 години в почти всички цивилизации  честа практика е замяната с животински и човешки зъби (често от роби или бедни хора).
Тези антични методи, макар и да са имали относителен ефект, са били изключително болезнени и опасни за здравето на човека. Причината –  високия риск от инфекция, алергична реакция или отхвърляне на импланта. Необходими са стотици години на изследване и опити за достигането на истински пробив в денталната имплантология.

История на зъбните импланти - модел

История на зъбните импланти в зората на съвременната дентална медицина


Зоратана  историята на зъбните импланти започва в  периода XVIII-XIX век. Зъболекарите експериментират с различни техники. Те Включват човешки зъби, порцелан и благородни метали като злато и сребро. Тези ранни опити са неуспешни, тъй като организмът отхвърля материала и не позволява интегрирането му в костта. Ще отнеме време, преди да бъде открита подходяща сплав за импланти. За да бъде процедурата успешна, имплантът трябва трайно да се слее в челюстната кост.  Процесът се нарича остеоинтеграция.
Значителни разработки започват в началото на XX век. Десетки лекари тестват различни материали, но никой от тях не успява да даде дългосрочни резултати.
През 1930г братята д-р. Алвин и д-р. Моузес Строк правят опити с ортопедични винтове. Те изработени от виталиум (сплав от хром и кобалт). Материала е  използван към този момент  при импланти в тазобедрената кост. Те поставят по един имплант в човешка и в кучешка челюст. Резултатите се оказват дълготрайни. За това те получават признанието за първите хора, поставили успешно имплант в челюстната кост.

 

История на зъбните импланти  – професор Брьонемарк


Съвременната история на зъбните импланти  започва  през 1952г.  Шведският професор Пер-Ингвар Брьонемарк, ортопед, полага основите на съвременната имплантология. По време на изследване върху костната регенерация и лечение той поставя титаниев цилиндър в бедрената кост на заек.  При опита да го извади разбира, че напълно се е сраснал с костта. Така случайно открива остеоинтеграцията.  Това е  способността на жива кост да осъществява здрава връзка с изкуствен материал. Най-често използваните метали са титан и тантал. След по-нататъшни експерименти професор Брьонемарк използва титан, за да замести липсващ зъб на един от пациентите си през 1965 г. Документирано е, че този имплант издържа около 40 години.
Това откритие е значителен пробив в индустрията. Благодарение на д-р Брьонемарк имплантологията не спира да се развива и да предоставя на пациентите все по-ефективни, удобни и бързи варианти за лечение.   

История на зъбните импланти - поставяне на имплант, имплантологичен сет

Съвременна имплантология


Съвременните импланти имат изключително нисък процент на отхвърляне от организма. Благодарение на хирургичните процедури и подходящото лечение, продължителността им на експлоатация достига до 10 години в над 98% от случаите. За сравнение – мостовете и короните имат 10-годишна успеваемост в около 80% от случаите. Непрестанното изследване и развитието на технологиите позволяват усъвършенстването на материалите, формата и повърхностните покрития. Съвременните текстура на имплантите не е гладка, а грапава. Така се увеличава повърхността, за която костта може да се прикрепи и така се подобрява процеса на остеоинтеграция. Имплантите са успешно, дълготрайно решение за подобряване на храненето и говора.  Те предотвратяват загубата на кост в челюстта, възстановяват вида на лицето. Изглеждат като естествени зъби и гарантират красива бяла усмивка.

Ако страдате от загуба на зъби и се колебаете какви мерки да предприемете, обърнете се към нашите специалисти от Деков Дентал. Те с радост ще извършат преглед и ще Ви консултират кое е най-подходящото лечение за Вашия индивидуален случай.

Разгледайте и страницата ни за бондинг

 

История на зъбните импланти в древността  

История на зъбните импланти в зората на съвременната дентална медицина

История на зъбните импланти  – професор Брьонемарк

История на зъбните импланти  – съвременна имплантология

Dr Albena Bozhkova

Д-р Албена Божкова-Декова

Потърсете за лечения с импланти, комплексни решения – холивудска усмивка, хирургични лечения (вадене на мъдреци и други), бондинг, избелване, общи въпроси.