Красива жена в червено - избелване на зъби у дома

Избелване на зъби у дома

Избелване на зъби у дома –  защо зъбите пожълтяват?

 

Редовното миене и почистване с конец поддържа здравословна орална хигиена, но ако забележите промяна в цвета на зъбите си и този проблем се отразява на увереността Ви, избелването може да е най-добрият вариант за Вас. Въпреки че винаги препоръчваме да се подложите на професионално избелване в денталния кабинет, много хора се питат дали могат да получат същите резултати в уюта на собствения си дом. Ето какво трябва да знаете за избелването на зъби у дома.

Избелване на зъби у дома – какви варианти има?

 

Съществуват най-различни начини за избелване на зъби у дома. Можете да намерите огромно разнообразие от продукти в аптечната мрежа, но трябва да знаете, че не всички от тях са безопасни за вашите зъби. Например – избелването на зъби у дома чрез миене със сода за хляб, често комбинирана със сок от лимон, ще доведе до необратимо увреждане на емайла. Това важи и за препаратите за избелване с активен въглен, поради високото съдържание на абразив в състава им. Има далеч по-ефективни и безопасни методи за избелване на зъби у дома. Моля Ви, изберете тях! 

Избелване на зъби у дома - жена захапала гайчен ключ

Не всеки метод за избелване у дома е удачен

Избелване на зъби у дома със зъбна паста

Един популярен, но неефективен метод за избелване на зъби у дома предоставят избелващите пасти. Те имат много слаб и краткотраен ефект, поради ниското си съдържание на пероксид. Това е активният агент във всички съвременни методи за избелване на зъби. Съществуват и пасти с по-високо съдържание на пероксид. Те обаче не бива да се използват продължително като метод за избелване на зъби у дома. Те имат по-високо количество абразив в състава си могат да причинят чувствителност на зъбите и венците и повреда на зъбния емайл.

Избелване на зъби у дома с ленти за избелване

Друг вариант са лентите за избелване на зъби у дома. Те са изработени от гъвкав пластмасов материал, покрит с избелващ гел, съдържащ карбамиден или водороден пероксид. При залепване на лентата върху зъбите, гелът се притиска към повърхността им. В следващите няколко минути започва процеса на избелване. За най-добри резултати ще трябва да направите няколко процедури, в зависимост от състоянието на Вашите зъби. Но колкото и внимателно и прецизно да поставите избелващите ленти, няма да можете да обхванете всяко кътче от всеки зъб. Винаги ще има малки пукнатини, които лентата не може да достигне. Недокоснатите места ще запазят предишния си цвят, а третираните ще стават по-бели. Така тези по-тъмни области ще бъдат още по-забележими и по зъбите Ви ще има видими петна.
И при този метод за избелване у дома има висок риск от увреждане на меката тъкан на венеца, свръхчувствителност на зъбите и ерозия на зъбния емайл.

Паста за зъби - избелване на зъби у дома

Пастите за избелване на зъби също имат своето място при избелването на зъби у дома

Избелване на зъби у дома със стандартизирани шини

Трети метод за избелване на зъби у дома са шини с гел за общо ползване  – те не се контролират от зъболекар, а се продават в аптечната мрежа свободно. При тях шината е универсална, а не специално моделирана по отпечатък от зъбите на пациента. Поради това контактът между гела и зъба е неравномерен. Така опасността от разтичане извън шината е много голяма, а гелът може да предизвика ерозия на емайла, крайна свръхчувствителност и болезненост в зъбите. Този метод за избелване на зъби у дома не се препоръчва при бременни и не гарантира здравословен и продължителен ефект.

Избелване на зъби у дома с професионални китове и индивидуални шини

 

Избелването на зъби у дома под контрола на дентален професионалист е много по-ефективно, тъй като при него се прилагат препарати с по-висока концентрация на пероксид. Тези гелове са по-агресивни. Затова задължително се ползват с индивидуално произведени шини. Те намаляват риска от странични ефекти от гела. Комбинацията от висока концентрация на активното вещество и персонално изработени шини прави професионалното избелване на зъби у дома най-предпочитаният и ефективен метод от изборените.

Избелване на зъби у дома - снимка на усмивка в близък план

Избелване на зъби у дома – защото усмивката често е първото, което другите виждат във вас


Можем да обобщим – някои методи за избелване на зъби у дома не съдържат достатъчно избелващ продукт, за да бъдат ефективни. Освен това, ако процедурата не се контролира от зъболекар, който да изработи индивидуална шина според Вашите зъби, предоставената в комплекта универсална шина няма да пасне правилно и част от гела може да изтече върху венците и в устата Ви, причинявайки неприятни реакции и болезнена чувствителност. За да имате красиви и бели зъби, на първо място те трябва да бъдат здрави.

    
Различните процедури за избелване на зъби у дома действително имат ефект. Но някои може и да не оправдаят напълно очаквания резултат, ефективност или безопасност. За да имате перлено бялата усмивка, която винаги сте искали, помислете за запазване на час за дентално почистване и избелване на зъби в Деков Дентал. 

Осигурете си искрящо бели зъби, като се доверите на професионалистите в избелването в Деков Дентал. 


Избелване на зъби у дома –  защо зъбите пожълтяват?

Избелване на зъби у дома – не правете това

Избелване на зъби у дома със зъбна паста

Избелване на зъби у дома с ленти за избелване

Избелване на зъби у дома със стандартизирани шини

Избелване на зъби у дома с професионални китове и индивидуални шини

Dr Stoyan Deckoff

Д-р Стоян Деков

Потърсете за лечения с алайнери, други ортодонтски консултации, холивудска усмивка, хирургични лечения (вадене на мъдреци и други), избелване, общи въпроси.