Избелване на зъби

Избелване на зъби 1
Избелване на зъби при специалист

Една от най-достъпните и бързо осъществими процедури, на чиито резултати можем да се радваме веднага след посещението си при своя дентален специалист, е процедурата по избелване на зъби. От избелване на зъби могат да се възползват всички, които биха искали да се сдобият с блестяща, ослепително бяла усмивка. Професионалното избелване на зъби се извършва по два различни начина, които имат и своите различни предимства.

Защо се налага избелване на зъбите?

Зъбите се оцветяват поради различни причини и тяхното оцветяване ни кара да предприемем избелване на зъбите. Това, че ги нараняваме, когато дъвчем, е една от тези причини. Дъвченето при хранене предизвиква появата на малки, на пръв поглед незабележими пукнатини в емайла на зъбите, но през тези микропукнатини преминават пигменти и оцветители, а това води до промяна на цвета и налага избелване на зъбите. Консумацията на някои храни и напитки, които са силно оцветени, е още една причина за пожълтяването или посивяването на зъбите, поради която можем да потърсим специалист, който да извърши процедура по избелване на зъбите ни. Тютюнопушенето е вреден навик, който е сред най-често срещаните фактори, предизвикващи бързата промяна в цвета на зъбите, и заради който по-често се прибягва до избелване на зъби. Лошата устна хигиена, разбира се, е поредната предпоставка да се оцветят зъбите ни в нежелан и неестетичен оттенък, а за да възвърнем красивата си усмивка, е необходимо да пристъпим към избелване на зъбите.

Промяната в цвета на зъбите всъщност е естествен процес, който се случва с времето и води до желание за избелване на зъбите рано или късно. Той обаче може значително да се ускори при приема на оцветени храни и напитки и при тютюнопушене. Предизвикването на големи температурни амплитуди в устната кухина също е фактор, който ускорява процеса на оцветяване на зъбите и ни се налага по-скоро да се обърнем към дентален специалист, за да осъществи той процедура за избелване на зъби. Консумацията на прекалено горещи и твърде студени храни и напитки влияе зле на емайла, а неговото увреждане води до промяната в цвета на зъбите ни и до нужда от избелване на зъбите.

Професионално избелване на зъби в кабинета на дентален специалист

Един от най-бързите начини да се сдобием с ослепително бяла усмивка е процедурата за избелване на зъби в кабинета на компетентен дентален специалист. Предимството на този начин за избелване на зъби е, че се осъществява в рамките на едно кратко посещение при денталния специалист. След почистване на зъбния камък и полиране на зъбите се пристъпва към избелване на зъбите, което е сравнително кратка процедура. Необходимо е обаче за успешното и непредизвикващо усложнения избелване на зъби пациентът да няма неизлекувани кариеси. Ако има такива, нужно е първо те да се излекуват и едва след това да се осъществи избелване на зъбите. Веднага след посещението можем да видим резултатите от тази процедура за избелване на зъби и да започнем се усмихваме със самочувствие.

Избелване на зъби 2
Професионално избелване на зъби

Недостатъкът на този тип избелване на зъби е, че ефектът от него, макар и безупречен, не трае толкова дълго, колкото ефекта от друг метод за избелване на зъби. Възможно е и да се появи доста висока чувствителност на зъбите към храни и напитки с по-висока или доста ниска температура. Тази чувствителност отминава сравнително бързо, но причината за нея е, че веществото, с което се извършва това избелване на зъби в кабинета на денталния специалист, е по-силно в сравнение с друг вид процедури за избелване на зъби.

Професионално избелване на зъби в домашни условия

Друг изключително успешен вариант за избелване на зъби е домашното избелване на зъби, което обаче е назначено от компетентен дентален специалист след преглед. Също както при професионалното избелване на зъбите в кабинета на денталния специалист, преди избелване на зъбите в домашни условия е необходимо да се почисти зъбният камък и да се полират зъбите, както и да се излекуват кариесите, ако пациентът има такива. След тези процедури може да се пристъпи към безопасно и ефективно избелване на зъбите.

Преди да се осъществи избелване на зъбите у дома, в кабинета на денталния специалист се взимат точни отпечатъци от горната и от долната челюст на пациента, за да бъдат максимално ефективни процедурите за избелване на зъбите. Въз основа на тези отпечатъци се изработват индивидуални за всеки пациент шини за избелване на зъби. При този метод за избелване на зъбите се налага и второ посещение при лекаря, който след изработване на шините за избелване на зъби инструктира своя пациент относно правилния начин, по който те се използват. По време на процеса по избелване на зъби се налагат още няколко посещение при денталния специалист, който следи постигнатите резултати.

Избелване на зъби 3
Избелване на зъби – полезна информация

Избелване на зъбите у дома е процедура, която се осъществява с помощта на специален гел и индивидуално изработени за всеки пациент шини. Ефектът от този тип избелване на зъбите е по-дълготраен в сравнение с еднократната процедура за избелване на зъби в кабинета на лекаря. Друго предимство на това избелване на зъбите е, че не се наблюдават странични ефекти като свръхчувствителност на зъбите, каквито могат да съпътстват професионалното избелване на зъби в кабинета на денталния специалист. Въпреки че самият процес по избелване на зъбите отнема повече време – обикновено десетина дни – той се оказва по-ефективният вариант и често се препоръчва от компетентните дентални специалисти.

Непрофесионално избелване на зъби

На пазара днес се предлагат най-различни козметични продукти, които обещават качествено избелване на зъбите. С никой от тези продукти обаче не може да се постигне безупречният и дълготраен резултат, който се постига с двата типа професионално избелване на зъбите. Тяхното единствено предимство е по-ниската цена, но обикновено не си заслужава, защото е възможно да предизвикат странични ефекти, а резултатите да са нито толкова успешни, нито толкова дълготрайни, колкото тези от професионалното избелване на зъби.

Колко дълготраен е ефектът от професионалното избелване на зъби?

За съжаление, резултатът от процедурите по избелване на зъбите няма как да е вечен. Това се дължи на факта, че естествените зъби са подложени на много предизвикателства всеки ден като оцветени храни и напитки, а в някои случаи и тютюнопушене. Времетраенето на този ефект обаче може значително да бъде удължено, ако се спазва безупречна хигиена, избягват се вредните навици и се посещава вашият дентален лекар за редовни профилактични прегледи.

Защо се налага избелване на зъбите?

Професионално избелване на зъби в кабинета на дентален специалист

Професионално избелване на зъби в домашни условия

Непрофесионално избелване на зъби

Колко дълготраен е ефектът от професионалното избелване на зъби?