Алайнери

Алайнери 1
Алайнери – какво представляват

Всеки би искал да притежава този най-ценен аксесоар, допълващ перфектния външен вид – холивудската усмивка. Днес с развитието на модерната медицина са се появили най-различни варианти да се постигне тази цел – някои са по-ефективни и дълготрайни, други не толкова, но пък са по-достъпни. Един от най-ефективните варианти са алайнерите. Алайнерите са сред най-модерните и популярни решения в ортодонтското лечение.

Какво представляват алайнерите?

Алайнерите представляват съвременна система за изправяне на зъбите. Алайнерите са шини за зъби, които обаче имат незаменимото свойство почти да не се забелязват, защото са прозрачни. Освен това алайнерите могат лесно да се свалят и слагат, за разлика от брекетите. Едно от най-големите предимства на алайнерите е, че обикновено дават резултат много бързо – само за няколко месеца успяват да направят зъбите ни равни и красиви, а усмивката ни – неузнаваема. Друго важно предимство, което имат алайнерите пред някои от класическите методи за извайване на усмивката, е това, че могат да се носят и от хора, които „работят с лицето си“, защото са почти невидими.

Как работят алайнерите?

Алайнерите, подобно на обикновените шини и брекетите, действат, като оказват сила върху зъбите с цел да ги поставят в желаната позиция и да ги подредят. За разлика от останалите средства, при които силата не е дигитално препрограмирана, алайнерите обикновено са съвсем безболезнени. Натискът, който оказват, най-често е незабележим за пациента, на когото е назначено лечение чрез алайнери.

В зависимост от това какви са деформациите на зъбите, които подлежат на корекция, се определя още в началото на лечението колко и какви алайнери ще бъдат необходими за всекиго индивидуално. Лекарят уведомява своя пациент на колко дни ще се заменят едни алайнери със следващите. Поради това, че системата за лечение с алайнери представлява смяна на няколко шини в курса на коригирането на усмивката, натискът, който тези шини оказват на зъбите ни, не е толкова агресивен, колкото е при други методи за ортодонтско лечение, и почти не се усеща.

Предимствата на алайнерите

Алайнери 2
Алайнери – предимства

Алайнерите са съвременна технология, която има много предимства спрямо други методи за изравняване на зъбите. Често хората се насочват към алайнерите като избор вместо към брекети или други технологии за изправяне на зъбите, защото осигуряват максимална естетика. Всъщност почти не се виждат – това е важно за самочувствието на пациентите.

Хигиената при алайнерите

Алайнерите обаче имат и други предимства освен естетичния си външен вид. Едно от тях е това, че могат да се свалят. При други ортодонтски решения, например при брекетите, неудобство представляват храненето и почистването на зъбите и брекетите след хранене и при обичайното вечерно и сутрешно миене на зъбите и брекетите. При алайнерите такъв дискомфорт няма – те просто се свалят, докато се извършват тези дейности, и след това се поставят отново – бързо, лесно, удобно и безболезнено. Това прави алайнерите освен красиво и ефикасно, и хигиенично решение за изравняване на зъбите – изключително лесно се почистват тези прозрачни шини.

Алайнерите се изработват за всекиго индивидуално

Сред плюсовете на алайнерите е и фактът, че са строго индивидуализирани. Няма стандартни универсални шини при това ортодонтско лечение. На всеки пациент се обръща специално внимание, прави му се точен отпечатък на зъбите и на захапката, според който се изработват индивидуалните алайнери, а още в самото начало на този тип лечение често се предлага и 3D проект, който представлява нагледна визуализация на зъбите – такива, каквито ще бъдат, след като приключи курсът на лечение с алайнери. Значимо предимство е човек да може да се довери на лекаря си и да се почувства важен, да се обърне внимание и да се посвети време на неговия конкретен случай – именно това се случва по време на лечение с алайнери.

Комфортът при носенето на алайнери

Алайнери 3
Лечение с алайнери

Комфортът е предимство на алайнерите, което никак не е за подценяване. Материалите, от които са изработени алайнерите, ги правят изключително удобни, не са агресивни, не оказват прекалено силен натиск върху зъбите, не причиняват алергии и лесно се поддържат. Материалът е много важен, когато става дума за нещо толкова деликатно и изискващо прецизност като ортодонтското лечение. При алайнерите няма метални елементи, материалът е сравнително мек и удобен за пациента.

Колко дълго продължава лечението с алайнери?

Хубавото при алайнерите е, че в много кратък срок дават резултат, а ефектът от носенето им започва да се забелязва от пациентите и околните почти веднага. Срокът за носене на алайнери обикновено е няколко месеца, за разлика от други, вече поостарели методи за изравняване на зъбите, при които работата по усмивката продължава с години.

Разбира се, за да дадат максимално бързо резултат алайнерите и да се радваме съвсем скоро на холивудска усмивка, е необходимо да сме сериозни в носенето им – това зависи от самите пациенти, те контролират това колко време на ден ще носят алайнерите. Препоръчително е да се носят тези невидими шини по двадесет и два часа на денонощие. Естествено, ако ни предстои важно събитие, на което не бихме искали да сме с шини, били те и невидими, можем да си позволим да ги свалим за няколко часа, без това да се отрази на крайния резултат. Нужно е обаче това да се случва възможно най-рядко или да се избягва, за да не се удължава излишно цялостният срок за лечение с помощта на алайнери.

Едно от предимствата на алайнерите е, че още при първите си посещения при своя лекар ще бъдем наясно колко дълго ще се наложи да носим алайнери, за да се сдобием с перфектна усмивка. Обикновено този срок е няколко месеца, по-малко от година, но при всеки пациент е различен.

За всички ли са подходящи алайнерите?

Всъщност да! Рядко има ограничения. Алайнерите са подходящи дори за деца, които все още не са сменили всичките си зъби с постоянни. Лечението може да започне от пробива на всички постоянни резци и е доста успешно. За хора, на които им липсват повече от 4-5 зъба, или за такива, които страдат от остра форма на пародонтит, е необходимо да се прецени дали лечението с алайнери е най-подходящото лечение, дали ще е съпътстващо, или ще се премине към друг тип лечение.

При пациенти с много тежки деформации в разположението на зъбите, както и при леченията с брекети може да се наложи използване на допълнителни ортодонтски апарати (минивинтове, експандери, дисталайзери) или ортогнатна хирургия. Това обаче се налага изключително рядко.

Алайнери цена

Какво представляват алайнерите?

Как работят алайнерите?

Предимствата на алайнерите

Хигиената при алайнерите

Алайнерите се изработват за всекиго индивидуално

Комфортът при носенето на алайнери

Колко дълго продължава лечението с алайнери?

За всички ли са подходящи алайнерите?

Dr Stoyan Deckoff

Д-р Стоян Деков

Потърсете за лечения с алайнери, други ортодонтски консултации, холивудска усмивка, хирургични лечения (вадене на мъдреци и други), избелване, общи въпроси.