Зъбни протези без сваляне

Зъбни протези без сваляне 1

Зъбни протези без сваляне – за кого са подходящи

Зъбни протези без сваляне са подходящи за пациенти, които биха искали да направят своята усмивка максимално естетична. Най-комфортното и естетично решение при загубата на зъби са зъбни протези без сваляне, тъй като те са стабилни и устойчиви на времето конструкции, които не изискват специфична грижа или поддръжка.

Зъбни протези без сваляне – за кого са подходящи?

Колкото по-добре се грижим за зъбите си и поддържаме добрата си устна хигиена, толкова по-дълго ще можем да се радваме на предимствата на естествените си зъби. Рано или късно обаче се стига до загуба на зъби. Причините могат да бъдат различни, като най-често срещаната е напредналата възраст. Сред другите причини са травми, лоша устна хигиена, неизлекувани кариеси, пародонтит и други заболявания.

Към поставянето на зъбни протези без сваляне може да пристъпи всеки човек, който иска да възроди красотата на усмирката си, както и самочувствието си. Изработват се и се поставят различни видове зъбни протези без сваляне, така че всеки пациент да може да избере най-подходящия за себе си вариант след консултация с компетентен дентален специалист.

Зъбни протези без сваляне – какво представляват?

Зъбни протези без сваляне се наричат всички протетични конструкции, които са фиксирани и неснемаеми. Те предлагат незаменим комфорт в сравнение със снемаемите зъбни протези, а и допринасят за самочувствието. Основните две категории зъбни протези са две – зъбни протези без сваляне и подвижни зъбни протези. Сами по себе си тези зъбни протези без сваляне също се категоризират в няколко вида най-вече според материалите, от които са изработени, но и според функциите им и според начина им на прилагане. 

Зъбни протези без сваляне – коронки

Зъбни протези без сваляне 2

Зъбни протези без сваляне – корони, мостове, импланти

Коронките са сред най-разпространените зъбни протези без сваляне. Те не само изглеждат на външен вид естетични и почти неразличими от естествени зъби, но и подобряват основните функции на зъбите ни – дъвчене и говорене. Те се използват като зъбни протези без сваляне върху зъби, които са в различна степен на разрушеност. Възможно е да се постави единична коронка, или да се използва малко по-сложната конструкция мост – няколко коронки, които са съединени и също представляват зъбни протези без сваляне.

Зъбни протези без сваляне – металокерамични коронки

Металокерамичните коронки са сред най-здравите зъбни протези без сваляне. При употребата на зъбни протези без сваляне, в които се съдържа метал обаче, е възможно да се стигне до алергични реакции, а и сами по себе си след време, макар и здрави, металокерамичните зъбни протези сваляне губят част от естетиката си поради окисляване на метала. Това води до така нареченото посивяване в тази област на коронката, която се намира най-близо до венеца.

Зъбни протези без сваляне – керамични коронки

Сред този тип зъбни протези без сваляне по-естетични са керамичните коронки, но техният недостатък е, че не са толкова здрави, колкото металокерамичните, и поради тази причина не са подходящи за поставяне върху дъвкателни зъби. Керамичните зъбни протези без сваляне не предизвикват алергични реакции, биосъвместими са и са много красиви, като максимално се доближават до външния вид на естествените зъби, но най-често се поставят само върху предните видими зъби, а не върху тези, които най-активно участват в дъвченето.

Зъбни протези без сваляне – циркониеви коронки

Зъбни протези без сваляне 3

Зъбни протези без сваляне от Deckoff Dental

Циркониевите коронки са зъбни протези без сваляне, които превъзхождат и металокерамичните, и керамичните коронки. Те са здрави, устойчиви на времето, красиви и натурално изглеждащи,а и могат да се поставят върху всички зъби, защото не са крехки като керамичните зъбни протези без сваляне.

Зъбни протези без сваляне – мостове

Широко разпространени зъбни протези без сваляне са мостовете. Те представляват две или повече коронки, които са свързани помежду си. Тези зъбни протези без сваляне се използват, когато има липсващи зъби – един или дори повече. Мостовете могат да се опират и върху здрави зъби, и върху импланти, които са в съседство на липсващите зъби. И при тези зъбни протези без сваляне се използват различни материали при изработката. Най-достъпни са металокерамичните мостове, но те имат и същите недостатъци, които имат и коронките от тези материали.

Зъбни протези без сваляне – импланти

Имплантите, върху които могат да се поставят зъбни протези без сваляне, са много предпочитани поради неизброимите си качества и предимства пред други видове зъбни протези без сваляне. С имплантите могат да се възстановят липсващи зъби и да се възвърне естетиката в усмивката на човек, както и да се подобрят и дъвкателната и говорната му функция.

Имплантите, върху които се осъществява поставянето на зъбни протези без сваляне, представляват винтове, които се поставят в костта на челюстта. След поставянето на имплант в костта е нужно той да се срасне с нея безпроблемно, за да е готов да се приложат върху него зъбни протези без сваляне. Тези зъбни протези без сваляне могат да бъдат корони или мостове.

Зъбни протези без сваляне 4

Зъбни протези без сваляне – предимства

Имплантите и поставени върху тях зъбни протези без сваляне са дългосрочно решение за красива и здрава усмивка. Те изглеждат и се усещат не по-различно от естествени зъби, което е и най-голямото им предимство. Храненето, говорът, почистването на зъбите и усмивката ще бъдат същите, както преди загубата на зъби. Друго голямо предимство на имплантите като средство за поставяне на зъбни протези без сваляне е и това, че почти никога не предизвикват усложнения, защото материалът, от който са направени – титан, е напълно биосъвместим и бързо се интегрира в костта.

Сред предимствата на имплантите е и това, че спират загубата на костта, която неизбежно следва загубата на зъб, а предотвратяват и други последствия от загубата на зъби. Такива са разместването на зъбите, които са съседни на липсващите, прорастването на срещуположните зъби, както и възпаленията на венеца, които също са последствия от липсата на зъби.

Зъбни протези без сваляне – какви са предимствата им пред подвижните зъбни протези?

Снемаемите (подвижни) зъбни протези се изработват и поставят само с естетична цел и с цел подобряване на дъвкателните функции. Те обаче не могат да заменят напълно естествените зъби, както го правят повечето зъбни протези без сваляне. Подвижните протези не спират намаляването на обема на костта на челюстта, а е възможно и да предизвикат раздразнения на венците, защото се движат – не са напълно фиксирани, както съвременните зъбни протези без сваляне. В някои случаи е необходимо човек, избрал подвижни протези, дори да избягва определени храни. Не на последно място, удобството, предоставяно от модерните зъбни протези без сваляне, не може да се постигне с подвижни протези. Съз зъбни протези без сваляне пациентите „забравят“, че това всъщност не са естествените им зъби – и като усещане, и като визия съвременните зъбни протези без сваляне са неразличими от естествените зъби.

Зъбни протези без сваляне – за кого са подходящи?

Зъбни протези без сваляне – какво представляват?

Зъбни протези без сваляне – коронки

Зъбни протези без сваляне – металокерамични коронки

Зъбни протези без сваляне – керамични коронки

Зъбни протези без сваляне – циркониеви коронки

Зъбни протези без сваляне – мостове

Зъбни протези без сваляне – импланти

Зъбни протези без сваляне – какви са предимствата им пред подвижните зъбни протези?