All-On-6 – зъбни протези върху импланти

Зъбни протези без сваляне 1
Зъбни протези върху импланти – за кого са подходящи

Много пациенти търсят решение, за да възстановят усмивката си, макар да са изгубили всички или почти всички свои зъби. Лечението all-on-6 ( както и all-on-4) представлява неподвижно фиксиране на протези върху импланти, като цените започват от 7500 лв.

Какво представлява лечението All-On-6?

All-On-6 представлява хирургично лечение за възстановяване на всички липсващи зъби в едната или двете челюсти. All-on-6 е техника на имплантиране, при която 6 титаниеви зъбни импланта се поставят прецизно на стратегически места и под определен ъгъл в челюстната кост, като по този начин те служат за стабилна опора, върху която да се закрепи фиксиран мост или дентална протеза. В резултат пациентът получава естествено изглеждащи, издръжливи и постоянно фиксирани на място зъби, осигуряващи функционалност и качество на захапка, каквито бихте очаквали от естествени зъби.

Разликата между All-on-4 и All-on-6 (както подсказва и името) се състои в броя на имплантите и тяхното позициониране в костта. Докато при All-on-4 те са четири на брой, то при All-on-6 са шест и се поставят в горната или долната челюст, като често първите четири се поставят във фронталния участък, успоредно помежду си, а задните два – под наклон от 45 градуса в зоната на кътниците. Точното позициониране зависи от обема и качеството на костта. По този начин се цели зоните с ниска костна плътност и околосинусните кухини да остават незасегнати. Върху имплантите се фиксира неснемаема протетична конструкция. All-on-6 e изключително щадяща процедура и при нея най-често няма необходимост от присаждане на кост. Имплантите, които се поставят в костта, се изработват от най-високо качество титан или титаниеви сплави, а новите протетични зъби могат да бъдат направени от пластмаса, металокерамика, цирконий и др., в зависимост от избора на пациента и съгласувано с лекуващия дентален лекар. Самата операция се извършва под местна упойка, а пациентът може да се върне на работа дори на следващия ден.

All-on-6, както и all-on-4, са разработени през 1998г. от португалския стоматолог д-р Пауло Мало – неговият иновативен подход е признат от медицинската общност като едно от най-значимите постижения в областта на импланталната дентална медицина.

Успеваемостта на този вид процедури е 98% и е съпътствана от минимален риск от усложнения, предвидими резултати и улеснен процес за изграждане на пълна зъбна рехабилитация.

За изработката на имплантите All-on-6, с които работим, се доверяваме на немската компания Bredent – водещ производител в сферата на зъботехническите изделия от над 40 години. Локирана в Зенден, Германия, Bredent се основава на разработването на иновации, създадени от дентални професионалисти, и работи за тяхното превръщане в перфектни за нуждите на всеки клиент продукти.

За кого е подходяща All-on-6?

Зъбни протези без сваляне 2
Зъбни протези върху импланти – корони, мостове, импланти

Техниката All-on-6 e приложима при пациенти, които искат да възстановят усмивката си и е перфектен избор за хора, носещи протези от дълго време. Освен това е много подходяща и при страдащи от възпаление на венците (тежка пародонтоза), дъвкателни или говорни проблеми.

Използването на този тип хирургическо лечение е възможно в почти всички случаи на тотално обеззъбяване или при такива, в които се налага да се извадят всички зъби, поради различни здравословни или дентални проблеми.
Надеждно е дори и в случаите, в които имплантирането по класическия начин е силно затруднено – в дъвкателния участък има силна резорбция (стопяване) на костта; мандибуларният нерв е повърхностно разположен; синусът в горна челюст е покрит с много тънка костна пластинка. All-on-6 често позволява да се избегнат допълнителни сложни интервенции като синус лифт, костна аугментация и др. Единствено условие е да има достатъчно остатъчна кост в нужният участък.

След 3-6 месечен период на остеоинтеграция на имплантите, лечението може да се завърши с фиксиране на естетична металокерамична или циркониева конструкция.

Ако трябва да направим съпоставка кой от двата метода е по-добър – All-on-4 или All-on-6, нито едната опция не превъзхожда другата. Изборът се основава според индивидуалния случай на всеки един отделен пациент.
Например – ако се нуждаете от обширна реконструкция, All-on-6 е по-добрият вариант, заради допълнителните два импланта, които осигуряват повече стабилност. 

All-on-6 – предимства и недостатъци

Зъбни протези без сваляне 3
Зъбни протези върху импланти от Deckoff Dental

Предимства на All-On-6

  • Усещане за стабилност, благодарение на равномерното разпределение на натоварването по цялата челюстна кост чрез шестте импланта.
  • Не ограничава храненето и изборът на храна – чрез своята здравина, All-On-6 позволява консумацията на всякакъв вид храни.
  • Продължителен период на експлоатация – поне 10 години в долна челюст и 5 в горна.
  • Предотвратява загубата на кост – оралните импланти заместват органичните зъби и продължават да насърчават запазването на обема на челюстната кост. Обикновените протези не правят това, което от своя страна води до загуба на костна маса.
  • Когато се приложат при навременно лечение на пародонтоза с изваждане на зъби, освен запазване на костта, поставянето на All-on-6 елиминира и хроничното възпаление.
  • Изключително добро решение за хора, които носят плакови протези от дълго време. При All-on-6 се използва много по-малко материал и няма такъв на небцето.
  • Методът на изработка е напълно съобразен с лицевите черти, за да предостави на всеки пациент най-привлекателната и естествена усмивка.

Недостатъци на All-On-6

  • Време на възстановяване – при премахване на всички зъби и имплантиране с метода All-on-6 е необходим възстановителен период, който може да отнеме до няколко месеца преди имплантите да бъдат готови и към тях да се прикрепи мостът. През това време имплантите не бива да бъдат подлагани на напрежение, за да не попречи то на тяхното интегриране в заобикалящата ги кост – разместване на импланта по време на оздравителния период може да доведе до неговата повреда.
  • Поставянето на шест импланта може да създаде риск от инфекция. Ето защо при тази процедура често денталният лекар препоръчва съответните медикаменти след интервенцията, а пациентът трябва да поддържа добра орална хигиена.

All-On-6 или протези – какво да изберем?

Зъбни протези без сваляне 4
Зъбни протези върху импланти – предимства

All-on-6 се отличават с естествено изглеждащ вид. Те са много издръжливи, удобни и стабилни при хранене. Осигуряват огромен комфорт в ежедневието, лесно се поддържат и затова пациентът бързо привиква с тях и ги чувства като свои.

Основното и единствено предимство на плаковите протези е много по-ниската цена и бързата им изработка.
Но за разлика от имплантите те са подвижни и тяхното сваляне и почистване е наложително всекидневно.
Поради нестабилната им фиксация консумирането на определени храни е силно затруднено, говорът и дикцията също.
Причиняват голямо неудобство и дискомфорт при употреба, а често дори и болка във венците, рани/афти в устата.
За разлика от имплантите, при обикновените протези няма костно стимулиране, което от своя страна води до загуба на кост или костна атрофия, а това състояние може да доведе до невъзможност за изработване на каквито и да било зъбни протези след години. Естетическият им вид е незадоволителен и неестествен.

Обадете се за All-On-6

Ако Ви е омръзнало да криете усмивката си и искате да направите първата крачка към Вашето подмладяване, запишете си час за безплатна консултация в Deckoff Dental. Нашите специалисти с радост ще обсъдят с Вас всички възможни варианти и най-подходящия метод за Вашето лечение!