Обтурации

Млад мъж и жена се усмихват един на друг. Показват новите си зъбни пломби

Ние ще ви накараме да се усмихнете

Зъбни пломби са може би най-честата причина за посещение на денталния кабинет. Името идва от френското plomb, или олово. Материалът отдавна не се използва, но думата е останала. В официалната терминология на денталната медицина се използвата думара оптурация, която идва от латинската дума за “запълвам”, тъй като материал запълва зъбния дефект. Пломбите се използват за да възстановят дефекти в зъбните тъкани, които са най-често резултат от кариес. Много по-рядко причини са счупване или износване поради лоши навици. Ако един кариес остане нелекуван, това може само да доведе до по-сериозни проблеми, които ще оскъпят и усложнят лечението ви, а и ще прекарате няколко дни в болка, преди да дойде часа ви. Затова колкото по-рано зуба ви бъде изчистен и пломбиран, толкова по-добре за вас.

Какъв е процеса на поставяне на зъбни пломби?

Първо се поставя упойка. После с диамантен или карбиден борер се изчиства кариеса. Изборът зависи от опита, лични преференции и виждане на лекуващия лекар. Зъбът се оформя така, че да се придаде максимална здравина на завършената пломба. Проверява се дали кариозната маса е изчистена напълно. Зъбът се почиства, за да се отстранят отпилки, останли при обработката, и да изчистят евентуални микрофлора.  Освен това се търси и максимална естетика. Ако дефекта е прекалено близо до зъбната пулпа, може да се използва и подложка – материал, който изолира зъба. После се нанася материала на една или няколко порции, и се полира. 

Зъбни пломби на зъби 47 и 46. Неразличими от естествения зъб

Зъбни обтурации изработени от нас. Ако не виждате къде, то това взъщност е целта

Какви са материалите за изработка на зъбна пломба?

Както вече споменахме, един от първите материали, който е използван за зъбна пломба е оловото. Оловото е мек и токсичен материал, и от много време е в историята. 

Живачно-сребърна амалгама

Най-дълго през годините, и все още използвана на много места е амалгамата. Това е сплав от сребро, живак и добавъчни метали които дават допълнителни качества на материала. Той се отличава с отлични качества, като стабилност и дълъг живот, които са причината да се използва в някои практики дори и сега. Живакът, използван в амалгамата, е токсичен – при самата изработка на обтурацията той не е напълно свързан със среброто. Това не е проблем за пациентите, но лекарят по дентална медицина е постоянно изложен. 

Химиополимери

Химиополимерите са стъпка напред по отношение на естетиката на обтуровърните материали. Съставени са от полимеризиращи смоли. Обикновено се състоят от две вещества, катализатор и маса. При смесването им започва необратим процес на свързване, и смесената маса се втвърдява. За пръв път позволяват пломбата да е бяла. Ц цвят близък до естествения на зъба. Макар и доста по-естетични, имат и много недостатъци – материала се свива. Така остава микро-цепнатина между него и зъба. Бързо пожълтява с времето, абразира се от зъбите, пожълтява. С времето се правят все повече подобрения, за да се отстранят тези недостатъци. Едно от тях, води да качествена промяна в начина на работа, и така възникват

Фотополимери

При фотополимерите втвърдяването настъпва в резултат не на добавянето на катализатор, а под въздействието на светлина с определена дължина. Ако сте се чудели каква е ролята на лампата, то тя подпомага втвърдяването на вашите обтурации. Зъболекарят има много повече време да оформи пломбата ви, да я адаптита, и да и придаде естествено изглеждащ вид. С времето качествата на съвремените фотополимери напреднаха толкова, че много от първоначалните недостатъци на техните химиополимери бяха отстранени. Сега те са де факто златния стандарт във всеки кабинет по дентална медицина. Тук, в Деков дентал, използваме най-високия клас фотокомпозити Tetric Prime на Ivoclarvivadent

Златни,  керамични и циркониеви зъбни пломби

Това са така наречените индеректни обтуровъчни материали. Отличават се с отлични биологични и механични качества, а при керамиката и с естетични. Въпреки това, се използват сравнително по-рядко. Причината е, че за изработването им са необходими поне две посещения на пациента, както и участието на зъботехник в изработката им. Това прави изработката им по-бавна и сравнително по-скъпа. При зъбни дефекти, които са с малък до среден размер, за пациента обикновено няма допълнителни ползи по отношение естетика, функция и дълготрайност спрямо конвенционалните фотополимери. Ако дефекта е по-голям, то индиректните обтурации са много удачен избор – изработването им в лаборатория ще позволи по-висока точност и дълготрайност. 

Видове зъбни пломби според броя повърхности

Всеки зъб има 5 видими повърхности. Една към небцето/езика ( в зависимост дали е горен или долен). Две към съседните зъби. Една към устните/бузата. Една режеща/дъвкателна ( ако преден или заден) Правилото е просто – колкото по-малка е пломбата, колкото по-малко повърхности са засегнати, толкова по-добре. И обратното. По-малкия дефект се лекува по-лесно, по-бързо, с по-дългосрочна добра прогноза е. И отнема по-малко време за клинициста. Затова е най-добре прегледите да са чести – поне на 6 месеца, за да може евентуалните проблеми да бъдат отстранени още в зародиш

Така че, не отлагайте. Обадете се за вашата редовна консултация сега, и д-р Деков и д-р Божкова с готовност ще ви помогнат.

Нашият екип за зъбни пломби. Д-р Божкова и Д-р Деков, един до друг.

Д-р Божкова и д-р Деков – нашия екип за зъбни пломби