Бондинг

Какво представлява бондингът?

Бондинг 1
Бондинг – за кого е подходящ

Бондинг в буквален превод означава „свързване“. В денталната медицина с термина бондинг се означава процедура, която се прави с цел по-естетичен външен вид. Без да се увреждат здравите зъби, те се свързват в една цялост с материала фотополимер, изграждат се и се възстановяват, а връзката между тях се нарича бонд. Бондингът е една сравнително бърза дентална процедура, която може да ни предостави красива усмивка понякога в рамките на само едно посещение в кабинета на денталния специалист.

За кого е подходящ бондингът?

Бондингът е процедура, подходяща за хора, чиито зъби имат леки деформации, разстояния между тях или малки отчупвания. С бондинг успешно се изменят формите и размерите на зъбите, попълват се разстоянията между тях, ако това е необходимо, възстановяват се отчупени или нащърбени зъби. Освен това с бондинг може да се промени и цветът на зъбите, ако той не изглежда естетично. Бондингът е подходяща процедура за всички хора, които нямат сериозни деформации, но все пак мечтаят да отстранят някои несъвършенства в усмивката си, за да стане тя перфектна. Бондингът е подходящ и за всички пациенти, които биха искали бързо и лесно да постигнат мечтаната усмивка – краткото времетраене на процедурата и отличните резултати от нея са сред най-важните предимства на бондинга. Не на последно място, бондингът е много щадяща и неинвазивна процедура, която не уврежда здравите зъби. Това прави бондинга най-подходящият избор за пациенти, които не се нуждаят от сериозни и сложни корекции.

Естетично ли изглежда бондингът?

Бондингът е процедура, която се прави именно с тази цел – да направи усмивката ни по-красива. Материалът, с който се изграждат или се възстановяват деформираните или оцветени зъби при процедурата бондинг, е фотополимер. Цветът на фотополимера се избира от денталния специалист и пациента и той обикновено е максимално близък до естествената гама на зъбите на пациента. Сред свойствата на фотополимера, с който се прави бондинг, е и това, че той пропуска светлината. Това е свойство, което е присъщо на естествените зъби – те не отразяват светлината, а я пропускат. Същото прави и фотополимерът и това го прави естествен на вид, когато е приложен върху естествени зъби. Затова фотополимерът, използван при бондинга, е много подходящ за предните, видими зъби. Прави ги красиви, натурално изглеждащи на външен вид, на практика неразличими от естествени бели и безупречни зъби.

Функции на бондинга

Бондинг 2
Бондинг – функции

Освен безспорно естетичната функция, която има процедурата бондинг, тя има и други функции. Сред тях е лекуването на различни зъбни проблеми. Кариесите биха могли да бъдат лекувани с помощта на фотополимерни пломби, които изглеждат много по-естетично от амалгамените, използвани предимно през миналия век. Тази процедура също се нарича бондинг, защото отново включва свързване на повърхността на зъбите с материала фотополимер, който след облъчване със специална лампа се втвърдява и става много здрав и стабилен.

Бондинг или фасети?

Може да се каже, че има доста прилики между бондинга и фасетите. Предимството на фасетите е, че са доста по-устойчиви на времето. При бондинга се налага да се осъществяват редовни посещения при компетентен дентален специалист, който да полира и да поддържа зъбите в здравото им и красиво състояние.

Бондингът обаче има и немалко предимства пред фасетите. Първо, началната инвестиция в бондинг е значително по-малка, отколкото тази във фасети. Тук обаче е нужно да се помисли и за редовните посещения в кабинета на денталния специалист, които ще се окажат необходими, и след тяхното пресмятане, възможно е да се окаже, че и във финансово отношение не отстъпват фасетите пред бондинга. Обикновено бондингът не изисква специфична поддръжка, но за разлика от фасетите, е възможно да е оцвети. Колко скоро след процедурата бондинг ще се оцветят зъбите, зависи най-вече от навиците на пациента – дали пуши цигари, дали консумира силно оцветени храни и напитки. При наличие на такова оцветяване е нужно да се посети лекарят, който да възвърне естетичния вид на зъбите.

Предимство на бондинга е, че процедура се извършва много бързо и резултатите са налице веднага. Осъществяването на бондинга обикновено не трае дълго, а след него месеци наред пациентът се радва на безупречната си усмивка. При поставянето на фасети процедурата е по-продължителна и обикновено се налагат няколко посещения при специалиста, но ефектът от нея е доста по-дълготраен.

При бондинга не се използват материали, които могат да се окажат бионесъвместими и да предизвикат алергии. Същото обаче се отнася и до качествените керамични фасети. Нито при бондинга, нито при фасетите се използва метал, който е сред най-честите причинители на странични ефекти, алергии, неразположения и дори неестетичен външен вид.

При бондинга изпиляването на зъбите е минимално. При поставянето на някои видове фасети се налага по-сериозно изпиляване, но при съвременните керамични тънки фасети изпиляването също е незначително. Това, разбира се, зависи и от степента на деформация на зъбите.

Когато се колебаем дали да изберем бондинг процедура или керамични фасети, най-добре е да се посъветваме с компетентен дентален специалист. Ще можем да обсъдим с него възможностите, нуждите и желанията си и той ще ни даде съвет относно това кой е най-подходящият вариант за нас към момента, след като ни прегледа обстойно.

Подготовка за бондинг

Бондинг 3
Бондинг – доверете се на специалистите от Deckoff Dental

Не се изисква определена специална подготовка от пациента, преди да се извърши процедурата по бондинга. Стриктната устна хигиена, спазвана редовно, и почистването на зъбите непосредствено преди посещението в кабинета на денталния специалист са напълно достатъчни.

По време на самото посещение при компетентния дентален лекар, който ще извърши бондинга, обикновено се започва с полиране и почистване на зъбите професионално. Важно е, когато се прави бондинг, да няма неизлекувани кариеси по зъбите. При наличието на такива, денталният специалист първо се грижи за тях. След като те са излекувани и вече не представляват пречка за това да бъде осъществен бондинга, се пристъпва към изолиране на зъба, подлежащ на бондинг, от останалите. Обикновено следващата стъпка при бондинга е обработването на зъбите, които ще бъдат изграждани или възстановявани, с киселина. Целта на тази обработка е да се оформят микроскопични пори в повърхността на зъба, с помощта на които впоследствие здраво се прикрепя фотополимерът, използван при бондинга, върху съответния зъб. След прецизно промиване се пристъпва и към прилагането на фотополимера, който може да е течен, а след облъчване със специална светлина се втвърдява. Последната стъпка от процедурата бондинг е полирането. След него сме готови да се усмихваме с нова усмивка и с ново самочувствие.

Какво представлява бондингът?

За кого е подходящ бондингът?

Естетично ли изглежда бондингът?

Функции на бондинга

Бондинг или фасети?

Подготовка за бондинг