Фасети за зъби

Фасети за зъби 1
Фасети за зъби – какво представляват

Едно модерно и естетично решение за прекрасна усмивка са съвременните фасети за зъби. Те предлагат комфорт и предоставят красива промяна на всеки пациент, който е решил да се спре на тази конструкция – фасети за зъби. Разбира се, човек винаги трябва първо да се консултира с компетентен дентален специалист, преди да вземе своето окончателно решение за поставяне на фасети за зъби, но в повечето случаи тяхното поставяне се оказва един от най-ефикасните начини за подобряване на външния вид на усмивката.

Фасети за зъби – какво представляват?

Фасети за зъби се наричат протетичните конструкции, които представляват фино изработени пластинки, направени, за да се прикрепят към предната част на зъбите. Това обикновено се случва, като се изпилява, или не, малка част от зъбите и след това се залепват за тях фасети за зъби под формата на тънки люспи (дебелината им варира между 0,3 и 0,6 милиметра). Тези фасети за зъби се залепят само на фронталната част на зъба, тоест тази, която се вижда, щом се усмихнем. Това означава, че съвременните фасети за зъби по никакъв начин не вредят на здравите зъби, а само покриват част от тях с естетична цел.

Поставят се различни видове фасети за зъби, като разликата между тях е най-вече в това, че изработените от по-качествен материал фасети за зъби издържат по-дълго на изпитанията на времето. Такива са керамичните фасети за зъби, чиято естетична външност може да не се промени в продължение на две десетилетия при добра грижа и хигиена от страна на пациента.

С каква цел се поставят фасети за зъби?

Фасети за зъби често се оказват най-подходящият избор за пациенти, които биха искали да променят своя цвят, форма, дължина и дори подредба на зъбите. Цветът на зъбите, или по-скоро промяната в цвета на естествените зъби (тяхното потъмняване или пожълтяване поради различни причини) е сред най-важните фактори за красивата усмивка – формата и цветът на зъбите се забелязват първи, щом човек се усмихне. Ако зъбите на пациента са оцветени, но не подлежат на качествено избелване, може би най-ефективният вариант за него ще се окажат съвременните фасети за зъби. Чрез поставянето на фасети за зъби е възможно да се затворят дори разстоянията между зъбите. Ако пациентът има неравни разстояния между зъбите си или има често срещаното по-голямо разстояние между предните два зъба (диастема), лесно и безболезнено може да подобри вида на усмивката си чрез избора на фасети за зъби. При наличието на изкривени, деформирани или напукани, начупени, протрити зъби отново може да се поправи техният вид чрез поставянето на фасети за зъби. Не е рядко срещано и явлението на твърде много пломби по витални зъби. В тези случаи отново вероятно най-добрият избор е да се пристъпи към поставяне на фасети за зъби, които ще направят усмивката холивудска, при това без да навредят на естествените зъби.

Материали, от които се изработват фасети за зъби

Фасети за зъби 2
Фасети за зъби – материали

Има няколко вида фасети за зъби според материалите, от които са изработени. Порцелановите или керамични фасети за зъби са едно от най-ефективните решения, щом става дума за естетичен външен вид на зъбите и красива холивудска усмивка. Съвсем естествени, но и ослепително бели и красиво поредени изглеждат зъбите на пациент, който е направил тази важна крачка – да си постави керамични фасети за зъби, като по този начин инвестира в себе си. Тези фасети за зъби са и най-издръжливи на тестовете на времето – при правилна грижа и поддържане на добра устна хигиена могат да не променят естетичния си външен вид в продължение на десетилетия и да не се налага подмяната им с нови. Сред най-важните предимства на керамичните (порцеланови) фасети за зъби е тяхната дълготрайност, но и това, че не променят цвета си, за разлика от други видове фасети за зъби.

Често се изработват и прилагат и фотополимерните фасети за зъби. Този тип фасети за зъби също представлява тънки люспи (пластинки), които обаче са фотополимерни. От този материал (фотополимер) се изработват и пломби, които са широко разпространени поради добрия си външен вид. Материалът, от който се изработва този тип фасети за зъби, се втвърдява под влиянието на ултравиолетова светлина. Те се свързват с повърхността на зъба с така наречения бондинг. Тези фасети за зъби също много ефективно могат да превърнат усмивката на пациента в холивудска. Техният недостатък е, че не са толкова дълготрайни, колкото са керамичните фасети за зъби, и е необходимо по-често да се посещава компетентен дентален специалист, който да се грижи за тяхната поддръжка. Разбира се, и от самия пациент зависи в продължение на какъв период от време ще се радва на естетичните си фасети за зъби – колкото по-грижливо се отнася той към устната си хигиена, толкова по-дълго ще бъдат красиви и бели неговите фасети за зъби.

Видове фасети за зъби

Фасети за зъби 3
Фасети за зъби – видове

Изработват се и се поставят различни видове фасети за зъби според нуждите на всеки пациент. Сред тези видове са тези фасети за зъби, които се поставят без изпиляване. Този тип фасети за зъби се употребява най-често при пациенти, при които има разстояния между зъбите. Понякога се налага обаче фасети за зъби да се поставят след извършването на минимално изпиляване на зъбите, когато формата им е неправилна.

Изработват се и така наречените частични фасети за зъби, които не покриват цялата фронтална повърхност на зъбите. Към поставянето на такъв вид фасети за зъби най-често се прибягва при пациенти, при които е налично разстояние само между предните два зъба.

И, не на последно място, изработват се и се поставят и оклузални фасети за зъби. Те представляват фасети за зъби, които не покриват фронталната част на зъбите, а горната част на задните зъби, която се нарича още дъвкателна повърхност. Интересното при този тип фасети за зъби е, че те играят важна роля не само в подобряването на външния вид на зъбите, но и в подобряването на техните основни функции. Чрез тези фасети за зъби се възстановява захапката на пациента, а са подходящи най-вече и за пациенти с изтрита повърхност на задните зъби, които изпълняват дъвкателна функция. При поставянето на оклузални фасети за зъби обаче е необходимо и изпиляване на зъбите, макар и минимално.

Фасети за зъби – имат ли недостатъци?

Като недостатък би могъл да се възприеме фактът, че не всички видове фасети за зъби е препоръчително да се поставят на пациенти, които все още растат и се развиват. Това е така, защото при растежа е възможно фасетите да се окажат в един момент с неподходяща големина или форма и да се наложи тяхната подмяна.

От гледна точка на цена е истинска инвестиция човек да се сдобие с най-висококачествените керамични фасети за зъби, но инвестицията в собственото ни здраве и красота винаги си струва. С издръжливостта, естетиката, комфорта, самочувствието, безбройните усмивки, които ще ни предоставят новите ни фасети за зъби, те ще ни се „отплатят“ многократно.

Фасети за зъби – какво представляват?

С каква цел се поставят фасети за зъби?

Материали, от които се изработват фасети за зъби

Видове фасети за зъби

Фасети за зъби – имат ли недостатъци?