Лечение на канали

Лечение на канали е много важна дентална процедура, с която зъболекаря спасява зъби и се предотвратяват нежелани екстракции. Тъй като за да бъде ефективно лечението, да се предотвратят или поне отложат напред във времето евентуални усложнения, то често е доста времеемко. Затова, за пациента е много важно да е наясно с дългосрочните ползи от лечение на канали. 

Жена с болки в зъба, докато си мие зъбите. Изглежда притеснена. Осъзнава, че има нужда от кореново лечение

Обикновено причината за ендодонтско лечение е възпаление на зъбната пулпа. То е резултат от инфекция, проникнали през нелекуван кариес. Най-честия характерен симптом е болка, която е особено силна през нощта. Болката се засилва след всеки следващ ден и трудно се повлиява от болкоуспокояващи

Как се извършва лечение на канали

Целта на лечението да се премахне вече инфектираната и възпалена пулпа от вътрешността на зъба. След като пулпата бъде премахната, празния коренов канал се разширява, за да може да бъде дезинфекциран и почистен. Целта е да се премахне бактериалната микрофлора, която е предизвикала болката. Празният коренов канал се запълва със запечатваща паста и щифт от гута-перча ( специален материал). Така, каналът е предпазен от повторна инфекция. Цялата процедура се извършва под упойка. 

 След като тази процедура е завършена, може да се пристъпи към възстановяване на коронковата част на зъба, което ще възвърне естетическата и дъвкателаната му функция.   

Лекар планира лечение на канали на 3D скенер

Предимства на кореновото лечение пред изваждане на зъба

Когато зъб един зъб с пулпит остане нелекуван, или лечението се компроментира, това в крайна сметка води до разрушаване и загуба на зъба. Затова е важно лечението на коренови канали да се извърши коректно и навреме. В интерес на пациента е леченитето да бъде проведено коректно и навреме, и те да осъзнават напълно защо е необходимо да преминат през една сравнително дълга процедура.  

Ползи от дентално лечение на канали според американската асоциация на ендодонтите (на англисйки)

Недостатъци на ваденето на зъб

Няма зъб – има проблем. Недостатъците от загуба на зъб са очевидни. Загубата на зъб ще остави празно пространство в усмивката ви. Това ще затрудни храненето, а понякога и говора ви. Загубата на зъб означава, че повечето пациенти ще трябва да минат през протетична процедура – мост или имплант.  Най-оптималното решение за пациента ще зависи от индивидуалното състояние на пациента. Ние ще се постараем да ви дадем най-пълна информация, за да вземете информирано решение. Но като правило, запазването на вашия зъб обикновено е най-добрата опция.  

Предимства на кореновото лечение

Най-видимото предимство за пациента от кореново лечение е, че ще се отстрани болката и инфекцията от устата му. След кореновото лечение, до ден – два, пациентът може да се върне спокойно към нормалния си ритъм на живот. А и се извършва винаги под упойка. Повечето пациенти не чувстват нищо по време на самата процедура. Тръгват си със своя естествен зъб и усмихнати. А добре лекувания зъб ще остане в устата до живот.

Понякога пациентите търсят бързо и евтино решение. Те са склонни да се разделят със зъба си, поради голямата болка, и нежеланието си да се да се подложат на по-продължителното лечение. Макар и самото изваждане на зъб обикновено е по-евтино, то в дългосрочен план цялостната цена е винаги по-скъпа. Изваденият зъб ще трябва да бъде възстановен – дали с протези, мост или имплант, зависи от лечебния план. Така че, в повечето случаи ендо лечението е и финансово най-оправдано.

Какво следва след кореновото лечение

При лекуване на канали се премахва зъбната пулпа – сложна система от кръвоносни съдове, нерви и специализирани клетки, които осигуряват трофиката на зъба. За съжаление, при лечението, тя трябва да бъде отстранена. Това прави зъба в дългосрочен план по-чуплив. Можем да направим аналогия със клонка на дърво и изсъхналата съчка.

Понякога, за да се проведе успешно кореново лечение, се налага по-висока част от зъба да бъде изрязана. За да се възстанови напълно естествената форма на зъба, да се предпази в дългосрочен план от счупване, да се предпази от микропросмукване и повторно инфектиране на канала, е необходимо да се завърши с корона. Короната преразпределя дъвкателното налягане и предпазва зъба от счупване. Умъртвените зъби потъмняват с годините, и това е необратим процес. Зъбната корона ще реши и този проблем. Това е причината, поради която ние завършваме всички коренови лечения с корона.  Научете повече какво можем да направим за вас, ако се нужедаете от корона или мост.

Усмихната пациентка. след лечение на канали. Щастлива е, че болката е спряла и лечението е успешно.

Потърсете ни за лечение на канали

Ако ви се налага кореново лечение, не се колебайте да ни потърсите. Ние ще ви обясним всички ползи и рискове от възможните подходи , и ще решим вашия проблем. Не се колебайте, обадете ни се сега. Д-р Стоян Деков ще ви помогне.