Зъбни импланти

Дентални импланти – за да решите дали да предприемете лечение с импланти, трябва да е ясно какво представляват те.

Денталните импланти връщат изгубеното самочувствие. Жена на средна възраст се усмихва уверено

Дентални импланти – върнете изгубеното си самочувствие и младежки вид

Защо се ползват вече толкова често в модерната дентална медицина?

Представляват най-общо казано, подобни на винтове титаниеви конуси, които се поставят в костта. Целта на лечението с импланти е да възстанови изгубените естествени зъби. Играе ролята на липсващия зъбен корен. След като се срасне с костта, може да носи зъбна корона, или част от зъбен мост. За да имате здрава, и естествено изглеждаща усмивка.

Колко време продължава поставянето на имплант

Традиционното лечение с импланти обикновено трае месеци. Имплантът преминава през процес, наречен остеоинтеграция. Необходимо е титанът напълно да “срасне” с костта, за оптимална стабилност и здравина. Обикновео, това продължава 6 до 7 месеца. След като имплантът се интегрира, започва следващият етап на лечение. Дали ще се постави корона, мост или протеза, зависи от конкретната ситуация и план на лечение. За зарастването на костта естествено е важно и качеството на импланта. Импланти, произведени при най-съвременни технологии и максимален контрол на качеството са гаранция за много висок успех на лечението. Затова, тук в Деков дентал, сме избрали немското качество на Bredent.

Какво е усещането от зъбен имплант?

Зъбните импланти са лечението, което осигурява чувство, най-близко до това на естествените зъби. След като бъдат поставени, грижата за тях е като за всички останали зъби. И те изглеждат напълно естествено. Няма да усещате топлото и студеното, и налягането по време на хранене

Лекар разглежда скенер на пациент на таблет и планира поставянето на дентални импланти

Поставянето на дентлани импланти винаги изисква планиране. Скенерът е задължителна част от лечебния процес

Защо да изберете зъбни импланти?

Имплантите имат много предимства за тези, които имат нужда да заместят липсващ един или няколко зъба. Ето някои от тях:

Имплантите се чувстват като естествени, здрави зъби.

След като импланта е поставен, и короната възстановена, вие ще чувствате все едно сте възвърнали старта си усмивка.Ще можете да се хранете.  миете зъбите си и да използвате конец както преди.

Имплантите са дългосрочно решение.

Мостовите  са предвидени да останат в устата около пет години и протезите които по протокол трябва да се сменят на две. Имплантите се очаква да ви служат до живот. Титанът е биосъвместим материал, и се интегрира напълно в костта. Просто трябва да имплантите поддържате според препоръките на вашия дентален лекар.

Спирате загубата на кост

С годините е нормално да губите част от костта си. Това за съжаление е физиологичен процес, който дори се ускорява на местата, където има загубен зъб. Обема на костта може да намале до 25% за 12 месеца, ако зъба не се замести. Приема се, че зъбния имплант забавя този процес значително.

Ползи за съседните зъби

Когато загубите зъб, съседните зъби се разместват. Тези, до мястото на загубения се накланят в тази посока. Това важи особено за дисталния ( задностоящия) Зъбът от противоположната челюст проратсва – става по-дълъг. Този процес отнема време, но ако го отлгате, неизбежно ще се случи, и за да се коригира, ще се изискват допълнително време и ресурси.

Намален риск от венечни проблеми

Загубата на зъби води до увеличен риск от възпаления на венеца, пародонтоза. Това е най-честата причина за загуба на зъби при възрастните хора.

Подобрена лицева естетика

Освен дъвкателна функция, зъбите придават и естествената форма и височина на лицето. Когато липсват зъби, бузите и устните хлътват в дефекта. Импланта ще възстанови не само зъба ви , но ще подмлади и лицето ви.

Подобрен говор

Зъбите са звукообразуващ орган. Загубата им може да доведе до нарушение в изговора. Корекцията на дефекта ще реши и този проблем

Д-р Божкова обяснява на пациент предстоящото лечение с дентални импланти

Лечението с дентални импланти изисква предварително планиране и добра комуникация между лекар и пациент

Подходящ ли съм за импланти

Имплантологичното лечение е сравнително ново, на фона на другите процедури в денталната медицина. Въпреки това, за няколкото деситилетия, откакто се практикува, имплантологията нележи огромен напредък. Към момента, 98% от имплантологичните лечения са успешни. Почти всеки, който има нужда, може да се възползва от тях. Необходимо е само панорамна рентгенова снимка, и по възможност 3D скенер на челюстта. Ние ще направим необходимата консултация, и ако имате желание, и лечение. Доверете се на нашите  специалисти  д-р Дачева и д-р Божкова.

Зъбни импланти – история

Зъбни импланти се поставят често в съвременната медицинска практика и оставят много пациенти доволни и с мечтаната красива усмивка. Всъщност зъбни импланти не се поставят отскоро – откривани са варианти на „зъбни импланти“, които датират от около 600 години пр. н. е. Находките, представляващи древни зъбни импланти и находящи се в Египет, са изработвани от различни материали, но предимно от слонова кост.

С развитието на денталната медицина става ясно, че за да бъде успешно поставянето на зъбни импланти, те трябва да бъдат изработени от материали, които са съвместими с човека. Тези зъбни импланти, които познаваме днес, са започнали развитието си чак през средата на миналия век и оттогава набират неимоверна популярност. Успехът на процедурата по имплантиране на зъбни импланти и добрите резултати, които се постигат по този начин, прави поставянето на зъбни импланти търсена и масова технология.

Виж повече

Зъбни импланти – какво представляват?

Популярните зъбни импланти представляват опора за протези, чиято функция е да заместят липсващи зъби. Доста по-сложни като структура са обаче тези зъбни импланти в сравнение с най-простите зъбни протези, например, коронките, или дори с по-сложните от коронките зъбни мостове.

Зъбни импланти 1
Зъбни импланти – функции и приложение

С поставянето на зъбни импланти всъщност се замества липсващият корен на определен зъб или на група зъби. В този смисъл зъбни импланти се наричат основите за неснемаемите протези. Чрез имплантирането на зъбни импланти е възможно да се спасят здравите зъби, които са съседни на липсващия, защото няма да се наложи те да се изпиляват и да се превръщат в основа за коронки или мостове.

Зъбни импланти – функции и приложение

Задачата на успешните зъбни импланти е да взаимодействат с костта на пациента. Процесът по приемане на новите зъбни импланти от организма на пациента се нарича остеоинтеграция и при всекиго трае различен период от време. Нужно е да се изчака да завърши този процес, преди да се поставят протезите върху новите зъбни импланти. При преминала успешна остеоинтеграция и при правилна грижа за нашите зъбни импланти, те могат да бъдат вечни. Със зъбни импланти могат да се заместят не само единични зъби, но и цели групи зъби, дори всички зъби със системи All-on-4 и All-on-6. Те са много по-успешен и комфортен вариант от подвижните (снемаеми) протези.

Зъбни импланти – предимства

Предимствата на съвременните зъбни импланти пред подвижните зъбни протези са неизброими. На първо място е фактът, че тези зъбни импланти са свързани, неподвижни, неснемаеми, стабилни и много здрави конструкции. Не се изисква тяхната подмяна през определен период от време – те издържат десетилетия наред и на практика могат да са вечни. При правилната грижа за тях от страна на пациента и лекаря, веднъж поставени, модерните зъбни импланти могат да останат на мястото си за цял живот.

Друго предимство на новите зъбни импланти е, че след като свикне с тях (тоест след като приключи процесът по възприемане на новите зъбни импланти от човешкия организъм), пациентът спира да усеща каквито и да било неудобства, предизвикани от наличието на чуждо тяло в устната си кухина. Човек може да свикне до такава степен с конструкциите върху своите зъбни импланти, че дори може да забрави за тях. И на външен вид, и като усещане те са неразличими от естествените човешки зъби.

Зъбни импланти 2
Зъбни импланти – почистване и поддръжка

Един от най-големите плюсове на съвременните зъбни импланти е, че за разлика от подвижните зъбни протези, те и конструкциите, които изберете върху тях, изпълняват безкомпромисно всяка от функциите си. Пациентът може да се храни с тях, да говори, да се усмихва, да ги почиства по същия начин, по който тези дейности биха се извършвали с естествени зъби.

Почистване и поддръжка на зъбни импланти

Едно от най-хубавите неща, които човек ще забележи, щом се сдобие със зъбни импланти, е това, че не е необходимо да прави нищо много по-специално и различно от досегашните си навици, за да останат неговите зъбни импланти и конструкциите върху тях непокътнати, чисти и здрави. Достатъчно е дневният режим на пациента да включва почистване на зъбите с конец и подходящи четки и паста за зъби, за да поддържа конструкциите върху своите зъбни импланти в красивия вид, в който са, когато се поставят.

Разбира се, добре е човек да не прекалява с вредните храни и цигарите, за да изглеждат неговите зъбни импланти добре за дълго време. Това е грижа за зъбите, която важи не само за новите зъбни импланти и протезите, но и за естествените зъби. Причината е, че вредните хранителни навици и тютюнопушенето влияят зле на венците, а при наличието на заболяване и възпаление на венците правилното оздравяване и дългият живот на импланта не са гарантирани.

Подходящо ли е за всекиго поставянето на зъбни импланти?

Зъбни импланти 3
Поставяне на зъбни импланти

Протетично лечение с помощта на зъбни импланти е подходящо за всекиго. Почти няма възрастови или други ограничения, а за елиминирането на тези, които все още съществуват, се работи усилено. Денталната медицина се развива и върви напред с все по-бързи темпове и днес все повече хора могат да се възползват от комплексно лечение, което включва зъбни импланти.

Много малък е процентът на неуспешни процедури по поставяне на зъбни импланти. Повечето случаи, при които лечението не е било успешно, се дължат на възникнали възпаления в устната кухина, често като резултат от лоша хигиена. Изключително рядко има усложнения от страна на импланта, особено ако той е от утвърдена марка с доказано качество. Още по-редки са случаите на неправилна интеграция на импланта, при която той не постига остеоинтеграция.

Пациентите, които имат сериозно неизлекувано заболяване на венците, е нужно първо да направят всичко възможно да излекуват инфекцията или заболяването, протичащо във венците им, преди да обмислят възможността за зъбни импланти. Причината е, че след интервенцията една неизлекувана инфекция може да предизвика усложнения при наличието на нови зъбни импланти и да има много нежелани последствия.

Пушачите са със сравнително по-висок риск като пациенти за зъбни импланти, защото пушенето влошава състоянието на венците и ги прави уязвими. Както става ясно, здравето на венците е много важно условие за поставянето и здравето на зъбните импланти.

Състоянието на челюстната кост също е от особено значение, когато обсъждаме с лекаря си поставянето на зъбни импланти. При крехка, недостатъчно здрава и плътна челюстна кост или при загубата на много костна маса има нужда от повишено внимание при поставяне на зъбни импланти. Днес се извършват процедури за възстановяване на костния обем, има и импланти, специално проектирани за поставяне в кост, която не е с оптимално качество и обем. В тези случаи планът на лечение и нужните процедури, които да дадат най-висока успеваемост, трябва да бъдат индивидуално обсъдени с денталния лекар за всеки пациент.

Някои медицински състояния и хронични заболявания могат да бъдат временно или постоянно показание да не бъде препоръчано да се поставят зъбни импланти. Нужно е винаги да се говори с компетентен дентален лекар, когато имаме желание да ни бъдат поставени зъбни импланти, за да обсъдим възможните лечения и да получим индивидуална, оптимална за нас помощ, с която да се постигне най-добър резултат.

Зъбни импланти – история

Зъбни импланти – какво представляват?

Зъбни импланти – функции и приложение

Зъбни импланти – предимства

Почистване и поддръжка на зъбни импланти

Подходящо ли е за всекиго поставянето на зъбни импланти?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *