Вадене на мъдрец

Изваждане на мъдрец е често препоръчвана процедура. Тъй като това е операция, която отнема време за възстановяване, а ползите за пациента са не винаги веднага видими, пациентите си задават въпроса  дали наистина това е нужно. Основно правило в медицината е “Първо не вреди”. И затова е винаги най-удачно да се да се избягват процедури, които не са необходими.

Кога не е необходимо да се стигне до изваждане на мъдрец?

Има много случаи, в които не е необходимо един мъдрец да бъде изваден. Понякога мъдреците израстват напълно, в правилна позиция и са в контакт с антагонистите ( зъбите от срещуположната челюст) Ако се грижим за тези зъби, те са здрави, и могат да бъдат и са почиствани редовно, то няма проблем тези зъби да останат в устата ви. В тези случаи, просто трябва да се грижите за тях като всеки друг зъб, и да посещавате редовно вашия дентален лекар, за да отстраните евентуални проблеми навреме. Обадете ни се за час

Мъдреци – какво може да се обърка?

Мъдрецът е пораснал, но не е в правилна позиция

Понякога мъдреца е пораснал, но е в позиция, която го прави практически нефункционален. Зъбът не е в контакт с противоположните зъби, което означава, че де факто не изпълнява това, за което е създаден. Това само по себе си не винаги е проблем, но често тези зъби задържат храна, и едновременно трудно се почистват. Това улеснява задържнето на храна, което в крайна сметка води до развитието на кариес. Поради нестандартната си позиция, и за зъболекаря е трудно, а и понякога невъзможно да излекува зъба. Освен всичко това, тези зъби водят до хронична травма на околните меки тъкани (най-често бузите).  В тези случаи се налага мъдреца да се извади.  

Др Божкова обяснява защо трябва да се стигне до изваждане на мъдрец.

Образната диагностика е задължителна при вадене на мъдрец

Мъдрецът е частично пораснал.

Случва се далеч по-често при долни мъдреци. Обикновено само част от зъба се е показал, но за целия зъб няма място в челюстта. Покрити са частично с лигавица, докато част от зъба е открита.Поради  това, че мъдреца е практически невъзможно да бъде ефективно почистен и лекуван, в дългосрочен план може да възникнат   два отделни проблема. 

Постоянно повтарящо се хронично възпаление на меките тъкани

Поради факта, че мъдрецът е покрит с лигавица, храната, която се събира там, редовно води до възпалението на меките тъкани около зъба. Понякога симптомите са само на тъпа болка и дискомфорт в тази област, понякога възпалението обхваща по-голяма област от съседните тъкани, включително дъвкателните мускули, като всичко това е съпроводено с непоносима болка, и трудност до невъзможност за отваряне на устата 

Разрушаване на твърдите зъбни тъкани

Събраната храна улеснява разрушаването на емайла и дентина – кариес. Първоначално симптомите са болка и дискомфорт, най-често от студено, сладко и кисело. Позицията на мъдреца прави често лекуването на кариеса от трудно до невъзможно, и това води до утежняване на процеса, който прераства в пулпит – състояние съпроводено с болка, която не позволява  пациентите да не могат да спят, продължава с дни, и не се повлиява от болкоуспокояващи. 

Мъдрецът не е пораснал, е в позиция, която уврежда съседните зъби или около него се образува киста 

За съжаление, дори когато са все още скрити в челюстта, мъдреците могат да правят проблеми. Растейки в неправилна позиция, понякога те бавно, но сигурно унищожават съседния зъб, или пък образуват кисти в прилежащата кост. Това са тиктакащи бомби, които ще доведат до тежки, дългосрочни проблеми, и крайния резултат е не само изваждането на мъдреца, но и на съседен зъб

Ортодонтски причини за изваждане на мъдрец

Често за мъдреците няма място в зъбната редица. Растейки, те “избутват” другите зъби в различни посоки, размествайки ги, те се изкривяват, завъртат и загрозяват красивата ви усмивка. Този процес е необратим, и единствения начин зъбите да бъдат подредени отново, е ортодонтско лечение. Понякога се налага, мястото, което мъдреците заемат, да бъде използвано за последващото лечение. Разберете какво може да направи лечението с Invisalign за вас и за вашето самочувствие!

Доволна пациентка след изваждане на мъдрец.

И ние сме толкова щастливи, когато възстановяването на пациента е било бързо

Ето какво мислят и колегите от British Association of Oral and Maxillofacial Surgeon ( на английски)
Това са накратко причините, поради които може да е необходимо изваждане на мъдрец. Естествено, в медицината всичко е прогноза, и е възможно да сте късметлия, и лошата прогноза просто да ви се размине. Ако не искате да оставяте нещата в ръцете на случайността, то се обърнете към Deckoff Dental, и нашия специалист д-р Дачева, за консултация, или директно си запазете час екстракция. Щастливи сме, че можем да ви помогнем

Една от най-често провежданите дентални операции е вадене на мъдрец. Мъдреците са кътници, които израстват много по-късно от останалите зъби – пробиват след седемнадесет най-често до двадесет и пет годишна възраст, но от това правило има изключения. Възможно е тези зъби да пораснат нормално и да не създават усложнения, но се случва да не израстат правилно, тъй като няма достатъчно място за тях, и да се окаже наложително да се пристъпи към операция за вадене на мъдрец.

Вадене на мъдрец – какво представляват мъдреците и защо често са проблемни?

Мъдреците са обикновено до четири на брой и са разположени симетрично зад останалите ни зъби – два горни и два долни. Това, че мъдреците често създават усложнения и се стига до вадене на мъдрец, всъщност се дължи на еволюцията. Функцията на тези зъби, както и на всички други е да сдъвкват жилава храна и са били необходими на първобитните хора. С времето храната става все по-мека, днес ние нямаме такава необходимост и човешката челюст постепенно се стеснява, като не остава място за тези зъби, но те все пак се опитват да пораснат. Това е и най-честата причина да се стига до вадене на мъдрец – липсата на място „принуждава“ зъба да расте накриво или да остава в челюстта. Вторият случай налага провеждането на по-сложна операция по вадене на мъдрец.

Виж повече

Отново като аргумент за това, че ние не сме спрели да се развиваме като вид и да еволюираме, се привежда и фактът, че много хора днес се раждат, без въобще да имат зародиши на мъдреци. Еволюцията е бавен, незабележим, но неминуем процес. Заради все по-меката храна все повече хора успяват да преживеят и да дадат потомство, без да са имали мъдреци. При потомците им шансът да нямат или да имат по-малко мъдреци е доста по-голям. Това е поредното доказателство, че ние не сме спрели да се развиваме като вид. Все повече хора са късметлии, на които никога няма да им се наложи да изпитат върху себе си процедурата по вадене на мъдрец.

Защо се налага вадене на мъдрец?

Вадене на мъдрец 1
Вадене на мъдрец – кога се налага

Нерядко пациентите започват да изпитват болка и неразположение, когато се опитват да пробият мъдреците, обикновено поради липса на място за тези зъби, и се обръщат към специалист, който да назначи операция по вадене на мъдрец. Ако започнат да растат накриво, възможно е тези зъби да предизвикат инфекция в устната кухина, която провокира болка и прави неизбежна процедурата по вадене на мъдрец. Болезнените възпаления на тъканите около мъдреците са сред най-често срещаните причини да се стигне до вадене на мъдрец. Проблем се оказва и това, че възпаленията, предизвикани от появата на мъдреци, могат да засегнат и съседните на тях здрави зъби, затова е най-добре да се реагира бързо и да се осъществи вадене на мъдрец, но след задължителна консултация с компетентен дентален специалист, разбира се.

Дори и да успеят да пробият и да пораснат нормално мъдреците, те могат да предизвикат други усложнения. Такова усложнение е избутването на останалите зъби поради липсата на достатъчно пространство. Често появата на един нов зъб може да повлияе на цялостната подредба на останалите ни зъби. В тези случаи отново се налага да се извърши вадене на мъдрец.

Част от мъдреците се вадят, защото „развалят“ и съседните зъби поради неправилната траектория на растеж. Друга често срещана причина да се наложи изваждането на мъдреци е, че пречат на ортодонтско лечение и заемат място, което трябва да се заеме от другите зъби в хода на лечението.

Вадене на мъдрец – подготовка и протичане на операцията

Вадене на мъдрец 2
Вадене на мъдрец – подготовка

Преди да се извърши вадене на мъдрец, денталният специалист ще назначи правенето на панорамна снимка на зъбите на пациента. Това е необходимо, за да се види точното разположение на проблемния зъб и да протече безпроблемно процедурата по вадене на мъдрец. След това обикновено се прави подробен преглед от компетентния дентален специалист и се прави план на лечението, свързано с вадене на мъдрец, което предстои. Понякога се назначава и 3D скенер, за да се прецени разположението на мъдреца спрямо съседните тъкани, например мандибуларния канал.

Преди самото вадене на мъдрец се поставя местна или, макар и рядко, пълна упойка (в зависимост от сложността на процедурата по вадене на мъдрец, която предстои) на пациента, в случай че човекът няма противопоказания или алергии към съответната упойка, за да може той да не усеща никаква болка по време на процедурата по вадене на мъдрец. Различно се извършва при различните пациенти самото вадене на мъдрец. Възможно е то да не се различава много от ваденето на всеки друг зъб, но понякога е по-сложно. Операция се налага тогава, когато мъдрецът е ретиниран, тоест останал е в костта. В тези случаи преди вадене на мъдрец е нужно да се направи малък разрез. Операцията по вадене на мъдрец в тези по-специфични случаи е доста продължителна и сложна процедура.

Възстановяване след вадене на мъдрец

Възстановяването след вадене на мъдрец може да се случи сравнително бързо и без усложнения, ако пациентът следва всички препоръки на денталния специалист. Необходимо е да се спазва безупречна хигиена, да не се дъвче на тази страна в устната кухина, в която е извършено вадене на мъдрец, обикновено се препоръчва и да не се почиства оперираното място с четка за зъби, ако по време на самото вадене на мъдрец се е наложило зашиване.

Вадене на мъдрец 3
Вадене на мъдрец – възстановяване

При спазването на всички съвети, дадени ни от компетентния дентален специалист, който е извършил операцията по вадене на мъдрец, вероятността да се стигне до усложнения е нищожен, почти нулев. При всеки пациент е различно времето, което му отнема пълното възстановяване след манипулацията по вадене на мъдрец, но при правилна грижа от страна на пациента възстановяването най-често протича бързо и безпроблемно.

Вадене на мъдрец – болезнена ли е манипулацията?

Самото вадене на мъдрец не е болезнено. Причината е, че обикновено се поставя упойка на пациента преди началото на процедурата по вадене на мъдрец. Дори и мъдрецът да е ретиниран, обикновено и да се налага извършването на операцията с ламбо (малък разрез над лигавицата), екстракцията се провежда с локална упойка. Ако има необходимост, в хода на операцията може да се добави още упойка. Макар и рядко, при желание на пациента или при специфични индикации, екстракцията може да се извърши с обща упойка. Това налага включването на анестезиолог-реаниматор в екипа и операцията се извършва обикновено в болница.

Преди да се пристъпи към вадене на мъдрец, компетентният дентален специалист е извършил цялостен преглед на пациента си и се е информирал подробно за възможните алергични реакции, предизвикани от прилагането на упойка.

Болка може да се усети от пациента обаче след приключване на операцията по вадене на мъдрец и след като спре да действа упойката. Възможно е известно време след манипулацията по вадене на мъдрец да се усеща дискомфорт и дори болка, понякога дори се получават отоци или има кървене. Това е така най-често при сложните хирургични намеси при вадене на мъдрец. Денталният специалист, извършил процедурата по вадене на мъдрец, обикновено ще предпише и лекарство, което да облекчи болката на пациента след операцията за вадене на мъдрец. При добра грижа и безупречна хигиена не би следвало да се стигне до усложнения и болката и дискомфортът бързо ще преминат.

Вадене на мъдрец – какво представляват мъдреците и защо често са проблемни?

Защо се налага вадене на мъдрец?

Вадене на мъдрец – подготовка и протичане на операцията

Възстановяване след вадене на мъдрец

Вадене на мъдрец – болезнена ли е манипулацията?