Циркониеви коронки

Циркониеви коронки – предимствата на материала, от който са изработени

Циркониеви коронки 1
Циркониеви коронки – предимства

Цирконият, от който се изработват циркониеви коронки, е природен минерал. Това е едно от многото преимущества на този материал – че е напълно натурален. Цирконият обикновено се използва като част от съединение, от което се правят циркониеви коронки, поради което те са изключително здрави и устойчиви на предизвикателствата, пред които ни изправя времето. Друго предимство на съвременните циркониеви коронки е това, че са напълно съвместими с човека (биосъвместими), тъй като те се състоят от минерали, които са налични и в костната ни тъкан. Биологичната съвместимост е много важно качество на модерните циркониеви коронки, защото при наличието ѝ съвсем бързо и без да изпитваме дискомфорт ще свикнем с новите си циркониеви коронки и ще ги почувстваме като своите собствени зъби.

Може би най-големият плюс на днешните циркониеви коронки е, че те са конструкции, в които няма неблагородни тънколивни метали, а се изработват от цирконий. Тънколивните метали всъщност са много устойчиви материали, но си имат и своите недостатъци. Сред тях е възможността да предизвикат алергични реакции, а дори и що се отнася до естетичен външен вид, металите не са най-добрият избор, защото се окисляват и водят до така нареченото посивяване. Всички тези недостатъци се елиминират при поставянето на циркониеви коронки и пациентът се радва на красивата си и естествено изглеждаща усмивка, без да се сблъсква с обичайните проблеми, с които могат да ни срещнат класическите, нециркониеви коронки.

Здрави и дълготрайни циркониеви коронки

Съвременните циркониеви коронки са много дълготрайни. В продължение на години новите циркониеви коронки не се променят изобщо, не се нараняват, не се чупят, не се оцветяват. Съществуват различни видове циркониеви коронки, сред които има и такива циркониеви коронки, които ще издържат цял живот, без да променят естетичния си външен вид и качеството на функциите си. Скоро след поставянето на циркониеви коронки върху зъбите си ние можем съвсем да забравим за тях, защото качеството на всички основни функции на зъбите не се е променило, а дори се е подобрило. Дъвченето, говоренето, усмивката са сред ежедневните действия, при които ще забележим положителен ефект след поставянето на циркониеви коронки, при това без да изпитваме неудобство от новите придобивки в устната си кухина.

Циркониеви коронки – естетика

Модерните циркониеви коронки са много красиви, изглеждат естествени, светлопропускливи са и правят усмивката ни холивудска. Това, че пропускат светлина, е много важно качество на повечето циркониеви коронки. Значимо е, защото естествените зъби също имат това свойство. Ако съвременните циркониеви коронки не пропускаха светлината, а я отразяваха, те нямаше да изглеждат толкова естествени и неразличими от естествените ни зъби.

Циркониеви коронки 2
Циркониеви коронки – доверете се на специалист

Това, че съвременните прецизно изработени циркониеви коронки не се оцветяват, е желано и търсено от пациентите качество, което не можем да открием във всяка от стандартните конструкции, изработени от други материали. Естетичният и максимално естествен външен вид са качества, с които модерните циркониеви коронки превъзхождат класическите коронки, които съдържат метал.

Циркониеви коронки не предизвикват усложнения

Поради факта, че изработените от специалния натурален минерал циркониеви коронки са напълно биосъвместими, те не предизвикват алергични реакции при пациентите, избрали циркониеви коронки, нито други усложнения, свързани с непоносимост и неуспешно свикване с конструкциите. Друг не по-малко важен проблем, който често предизвикват класическите конструкции, съдържащи метали и други материали, и с който няма да се сблъскаме, ако се спрем на циркониеви коронки, е развитието на бактериална плака. При поставянето на циркониеви коронки в устната си кухина не се излагаме на риск от задържане на бактерии по зъбите, чието наличие впоследствие да прерасне в инфекция на венците и да доведе след себе си куп други усложнения.

Колко време отнема свикването с новите циркониеви коронки?

Времето, което е необходимо да свикне пациентът с новите си циркониеви коронки, варира в зависимост от типа циркониеви коронки и от човека, който е взел решение да направи тази стъпка в живота си. Времето, което отнема адаптацията към тази новост, е осезаемо по-кратко в сравнение с други конструкции – до няколко дни, средно до около седмица, пациентите свикват с наскоро поставените им циркониеви коронки и не изпитват никакви затруднения и дискомфорт при ежедневни дейности като хранене, говорене и почистване на зъбите. Единствената разлика, която ще започнат да забелязват и самите те, и хората около тях още щом им бъдат поставени новите циркониеви коронки, е видимо по-красивата усмивка.

Видове циркониеви коронки

Циркониеви коронки 3
Циркониеви коронки за здрава усмивка

Изработват се два основни вида циркониеви коронки, които имат своите различни предимства. Единият тип циркониеви коронки се изработва само от циркониев диоксид, тоест без участието на други материали. Това са изключително здрави циркониеви коронки и най-често се употребяват при пациенти, на които липсват зъби в задната част на устната кухина или пък имат такива, които са счупени или деформирани, но отново се намират в задната, по-невидима част от усмивката. Това е така, защото другият вид циркониеви коронки е по-естетичен, а при изцяло циркониевия тип предимството е здравината.

Вторият вид циркониеви коронки се изработват не само от циркониев диоксид, но в направата им участва и порцелан (керамика). Поради тази причина тези циркониеви коронки се наричат циркониево-керамични. Те се оказват по-уместният избор за предните видими зъби, защото придават максимално естетичен външен вид на усмивката. Причината за това е, че комбинацията между двата материала – цирконий и керамика – успява да постигне красивия и максимално естествен външен вид, като имитира естествените слоеве на зъба. Сред свойствата на керамиката е това, че тя пропуска светлината, а не я отразява – също както емайла на естествените зъби, докато основните свойства на натуралния минерал цирконий са неповторимата му здравина и съвместимостта му с човешкия организъм. Комбинацията между двата материала се оказва най-ефикасна при изграждането на здрави коронки и красива усмивка. Тя е най-доброто от двата свята – изкуството на естетиката и най-новите технологии.

Циркониеви коронки – имат ли недостатъци?

Всъщност модерните циркониеви коронки нямат забележими недостатъци. Що се отнася до цената им, която обикновено е малко по-висока в сравнение с тази на други типове конструкции със сходни функции (но и с редица недостатъци), тя почти винаги се доказва като дългосрочна инвестиция, която си заслужава. Възможно е да се наложат посещения при денталния специалист, който редовно да преглежда състоянието им, но всъщност съвременните циркониеви коронки могат да се използват цял живот, а възможността да се радваме на красивата си усмивка цял живот е безценна.

Циркониеви коронки – предимствата на материала, от който са изработени

Здрави и дълготрайни циркониеви коронки

Циркониеви коронки – естетика

Циркониеви коронки не предизвикват усложнения

Колко време отнема свикването с новите циркониеви коронки?

Видове циркониеви коронки

Циркониеви коронки – имат ли недостатъци?