Млада жена в бял пуловер поставя своя алайнер. Нейнте Инвизалайн алайнери са невидими

Инвизалайн атачмънти – какво правят и защо са нужни

Инвизалайн атачмънти  – това са малки, композитни изграждания върху зъбите със специфична форма. Те играят най-важната роля в хода на лечението 

Инвизалайн атачмънти –  защо са необходими?

Обикновено, зъбите при които ще има по-голямо преместване, се нуждаят от атачмънти.  Изграждат се от композитен материал ( материал за фотополимерни пломби) и са с естествения цвят на зъба. Това ги прави пртактически невидими. Най-често се поставят в средата на зъба, макар и да има изключения. Формата може да е различна – обикновено е пирамида и паралелепипед, а сечението може да е кръг, триъгълник, елипса или правоъгълник. Тя се определя от функцията, която извършват. 

За по-добро преместване на зъбите

Някои движения са на практика невъзможни без инвизалайн атачмънти. Други, благодарение на тях,  са далеч по-предвидими. 

Понякога Invisalign атачмънт е необходим, заради  посоката, в която искаме да преместим зъба, като например завъртане (ротация) или преместването му посока, противополжна на венеца (екструзия)

Понякога, причината е самия зъб – неговата форма, големина или наклон затрудняват работата на алайнера. Тук  Инвизалайн атачмънтите отново ще помогнат. 

Накратко, с тези композитни изграждания се осигурява място за задържане и натиск, за да направлява силите на алайнера по-предсказуемо в посоката, която искаме. 

Инвизалайн атачмънти - почти невидими дори и при снимка в много близък план

Инвизалйн атачмънти – почти невидими, дори и в близък план. 

За по-добро задържане върху зъбите

Когато алайнерът е паснал перфектно върху зъба, той работи, такак както е планувано. Затова, други атачмънти са пасивни, и тяхната цел е да задържат алайнерите в оптимална позиция върху зъбите. Това отново прави лечението по-предсказуемо. 

Ще имам ли атачмънти в моя план?

Ако вашето лечение е с Invisalign, то краткият отговор е да. Атачмънтите са необходими във всяко едно лечение със инвизалайн. В много редки случаи може да има планове, в които няма, и те са само за минимални корекции.

Има и системи алайнери, които не използват атачмънти, но обикновено те не са предвидени за решаване на сложни случаи. 

Колко се виждат атачмънтите?

Колко са видими атачмънтите зависи от няколко неща

  • Къде се намират 
  • Доколко цвета на композита пасва на този със зъба. За да можем да ги замаскираме максимално, използваме винаги препоръчваните от Invisalign композити на Ivoclar Vivadent, които са с хамелеонов ефект

Правете сметка, че дори и да не са напълно невидими, бутоните са далеч по естетично решение от брекетите. 

Резултатът е видим само 15 седмици след началото на лечението

Пациент минаващ през лечение с алайнери, снимка преди и след 15 седмици. Инвизалайн атачмънти те почти не се виждат

Резултатът е видим само 15 седмици след началото на лечението

Как се поставят атачмънтите?

Поставянето им е доста лесен и безболезнен процес. Няма нужда от анестезия. Използват се същите техники, които се използват при фотополимерни обтурации ( пломби)

Поставят се със специален шаблон

Денталният лекар получава от Invisalign специални шаблони, които изглеждат като обикновен алайнер. Те са направени обаче от различна, малко по-тънка пластмаса. В тях има издатини, в които се поставя материала, които оформят самите атачмънти. Първоначално, зъбите се почистват, ецват и бондират – така се осигурява по-стабилно залепяне на атачмънта. След това се поставя шаблона в устата, и атачмънтите се полимеризират. В хода на този процес те залепват за зъбите. След това шаблона се отстранява, и излишъците се почистват.

Възможно ли е да се поставят атачмънти на зъби с обурации и корони

Да, напълно е възможно, и се случва всъщност доста често. Обикновено, по външните повърхности, където се поставят атачмънтите, рядко зъба е засегнат. Но дори и да е, това не е проблем, защото връзката между атачмънта и пломбата е химическа, и е изключително здрава. 

Различна е ситуацията, когато трябва атачмънта да се залепи върху керамична или циркониева корона. Понякога това може да е предизвикателство за лекаря, и това да повлияе на лечебния план.

Атачмънтите могат да причинят дискомфорт

Рядко атачмънтите причиняват някакъв проблем на пациентите. Понякога обаче, особено в самото начало, може да има период на привикване. Някои чувстват атачмънтите доста остри, когато алайнерите са свалени. Случва се и пациента да се прехапе. Обикновено отнема само няколко дни на  езика и устните да свикнат и да се нагодят. Отделно, ние ще ви препоръчаме различни техники, за да ускорим процеса на приспособяване

Какво да правим, ако се отлепи Инвзиалайн атачмънт?

Неприятно е, защото трябва да посетите вашия дентален лекар. Колкото по-рано го направите, толкова по-добре. Атачмънтите са там, за да подпомагат движението на вашия зъб, както вече споменахме. Ако ги няма, когато са необходими, това може да доведе до забавяне на вашето лечение. 

Научете повече за изправяне на зъби.

Тук може да научите повече за различните планове на лечение с Invisalign, за системата като цяло. А защо не ни посетите  д-р Стоян Деков с удоволствие ще ви отговори на всички въпроси

Д-р Деков, Invisalign зъболекар, усмихнат със скръстени ръце. Усмихната пациентка сочи с пръст към него държи табела с надпис "Гений на работа"Д-р Стоян Деков е нашият сертифициран Invisalign специалист 

Dr Stoyan Deckoff

Д-р Стоян Деков

Потърсете за лечения с алайнери, други ортодонтски консултации, холивудска усмивка, хирургични лечения (вадене на мъдреци и други), избелване, общи въпроси.