Щастлива жена говори по телефон за резултата от нейния дизайн на усмивката

Какво е дигитален дизайн на усмивката?

Дигиталния дизайн на усмивката е процеса по проектиране на външния вид и бъдещите възстановителни процедури, необходими за промяна на усмивката.

Възстановителни процедури  на зъбите са най-честата процедура, която извършваме в денталния кабинет. 

Пациентите се нуждаят от тях поради различни причини – най-често разрушени или загубени зъби поради кариес, пародонтит, абразио и травми. 

Това засяга и променя вида на тяхната усмивка, но не всички процедури дават едни и същи резултати.

 Дигиталния дизайн на усмивката е сравнително нова концепция, която става все по-популярна, и предлага много по предвидими резултати от досегашните методи.

Какво е дигитален дизайн на усмивката?

ДДУ е уникален инструмент за планиране, който улеснява и дава нови възможности за комуникация между денталния лекар и пациента, както и екипа в денталната, лаборатория.

 Лечебният план се базира на цялостен анализ на пропорциите на лицето и на зъбите на пациента. 

Чрез видеа, фотографии, и временни конструкци, се определят положение и формата на зъбите, така че да се получи най-оптимално и съотношение между устни, венци и дъвкателен апарат и комбинацията им в прекрасна усмивка.  

Поради изискванията към създаването на естетичен и функционалн резултат,  екипът, който прави дигиталния дизайн на усмивката, трябва освен нужните технични знания , да има и художествен поглед и усещане.

Лекар обсъжда дигитален дизайн на усмивкта със своя пациент.

Какво се случва по време на дигитален дизайн?

Обикновено се започва със сет от снимки – профил, анфас, и естествено снимки на зъбите, двете челюсти, затворена уста, и естествено – усмивка. 

Понякога се прави и видео, за да се оцени усмивката в движение. И естествено, се завършва с интраорално  сканиране. 

Интраоралните скенери предлагат много детайлно заснемане на зъбите и челюстта, което се превръща в дигитален файл.

 

 Всъщност, дигитализирането на процеса го прави много по-предвидим и бърз.

 

Преди навлизането на компютрите в света на зъболечението, моделирането на зъби е бавен и трудоемък процес, като всеки зъб се изработва на ръка от восък, върху гипсов модел. 

Сега, процеса по 3D дизайн се извършва на компютър, което прави дизайна далеч по-бърз, точен и предвидим.  А ако се наложи изработване на даден зъб отново, той ще бъде точно копие на предния. 

На базата на снимките и видеото, се прави 2D дигитален дизайн – това е първата стъпка – предлагат се нова форма, дължина и ширина на бъдещите зъби.  целта е да се коригира височината на венеца ( за да се коригира частично или напълно така наречената gummy smile или гингивална усмивка).  Могат да се балансират пропорциите между зъбите ( идеално, например, горния страничен резец е с 3мм по-широк от страничния, а идеалната пропорция ширина/дължина е 78%).

 

На този етап пациента може да види всички тези подобрения в собствената си усмивка на двуизмерна снимка. 

 

Когато избраните промени, се харесат и одобрят може да продължим към 3D планирането.

Красив скеч на кътник предстоящ дигитален дизайн на узмивката


Дигиталният 3D план е този, от който в последствие ще се изработят самите зъби

 

Тук идва и ролята на зъботехника.

 Преди, това беше трудоемка задача, която налага формата на всеки зъб да се моделира на ръка от восък. Това прави изработката сравнително по-бавна, корекциите по-трудни. Когато този моделаж се извършва дигитално, корекциите стават много по-бързо.  Софтуерът от друга страна  разполага с богата база данни от естествено изглеждащи зъби с различна форма и големина.

Така умелият зъботехник може да направи дизайн със зъби, които изглеждат перфектно и същевременно идеално пасват на пациента.
Този 3D дизайн бива превърнат във временни конструкции – коронки или мостове. Те се поставят временно в устата на пациента за период от една до няколко седмици.

В зависимост от обема на промените, обикновено се изработват един или няколко сета  от временни зъби, обикновено от пластмаса. 

Временните зъби изпълняват няколко важни функции.  Първо,  дават възможност на пациента да свикне с новата височина на захапката си ( ако е повдигана). Второ,  да свикне с новата форма на зъбите си. Трето, дават възможност  да прецени дали ги харесва, и да предложи корекции, ако се налага. 

Когато пациентът и лекарят са съгласни и щастливи с крайния резултат, зъбите се изработват от постоянния материал.  Дали от цирконий, или цирконий керамика те са копие на зъбите, с които пациента вече е свикнал и харесал. Научете повече за циркониеви коронки.

Дизайна на усмивката е дълго  и многоетапно “пътешествие”

В много случаи, в различни етапи на леченито се налагат различни хирургични процедури. Понякога, ортодонстко лечение би улеснило процеса, и ще запази част от зъбите живи. Ето как Invisalign може да помогне. Дигитализацията дава възможност на пациента да участва активно в процеса, и да се въвеждат корекции с голяма предсказуемост, така че крайният резултат ще направи пациента щастлив и доволен.

За да сте  сигурни, че изработените зъби ще са точно това, което искате, потърсете нашия специалист в дигиталния дизайн на усмивката д-р Албена Божкова!

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Научете повече за вашата холивудска усмивка.

 

Dr Albena Bozhkova

Д-р Албена Божкова-Декова

Потърсете за лечения с импланти, комплексни решения – холивудска усмивка, хирургични лечения (вадене на мъдреци и други), бондинг, избелване, общи въпроси.