Дентален кабиент, решен в лилаво, е подготвен за хирургина порцедура

Орална хирургия

Малко история

Специалността орална хирургия е може би най-старата  в зъболечението. Във времената, когато денталната грижа е била практически несъществуваща, често единствено лечение е било изваждането. За късмет, ситуацията отдавна е различна. Вече можем да ви помогнем и да  направим живота ви отново приятен, без да се налага да извадим зъба.
Това не значи, че дисциплината орална хирургия губи своето значение. Дори напротив – И тази специалност бележи бурно развитие! Може да ви помогне много повече, отколкото когато и да е било преди.

Съвременните упойки, факта, че образната диагностика – рентгенови снимки и орални скенери – са далеч по-детайлни и достъпни, дават в ръцете ни нови инструмнти, които правят оралната хирургия още по-предведима, безболезнена, а възстановяването още по-бързо.

Планирането на имплант е важна част от оралната хирургия

Образната диагностика е много важен помощник при хиругично лечение

Екстракции на мъдреци

Екстракциите е обикновено са от компетенцията на всеки дентален лекар. Зъбите, които дават най-много причини да бъдат извадени, са мъдреците. Те често са проблемни, и предизвикват възпаление на околните тъкани, което е съпроводено с болка, оток, и невъзможност за пълно отваряне на устата. Понякога растат накриво, и могат и ще унищожат съседни зъби, ще избутат предните ви и ще променят като цяло усмивката ви. Понякога просто са трудно достъпни, и за пациента и е невъзможно да ги почиства адекватно, и ще развиват кариес отново и отново. Това са  причините, поради които често се налага пациента да се раздели с мъдреците си.  Когато говорим за тази зъбна група обаче, рядко процедурата е рутинна – много често зъбът не е пробил, или е пробил частично или, расте в различна посока. В тези случаи опита и знанията на оператора, предварителното планиране, наличието на необходимите изследвания ще окажат огромно значение в крайния изход на процедурата.

Импланти

Понякога въпреки нашите грижи и усилия, поради травма или гранулом, ние губим зъби. Това е свързано нарушения на естетиката и функцията на цялото съзъбие, а и с доста неприятната мисъл, че нямаме зъб. Доскоро, при по-малки загуби, опцията беше мост, за чието изготвяне се налага изпиляването на съседните, често напълно здрави зъби. При по-големи загуби,  вариант са изискващите далеч повече грижи  протези. В последните десетилетия, новата, далеч по-щадяща опция са зъбните импланти. Те заместват корена на зъба, и позволяват да се протезира върху него корона. Не случайно термините са същите, като при растенията – стабилният корен на дървото е ключов за неговата стабилност. Същото е и тук – за това за нас е  от огромно значение правилното планиране на импланта, и материала и марката, които използваме.

Д-р Божкова планира процедура орална хирургия

Независимо дали става на въпрос за вадене на мъдрец, или поставяне на имплант, комуникацията с пациента за нас е от изключителна важност

 

Орална хирургия  – Костозаместване и синус-лифт

Тясно свързана с поставянето на импланти е и поставянето на костозаместващо вечество. Ролята му е, да възстанови част от естествено загубената кост, за да има достатъчно обем за последващата косто-интеграция. Това ще направи импланта още по-стабилен, и дългосрочната му прогноза още по-добра. Както може би разбирате, пътя към една здрава и красива усмивка не винаги е лесен и бърз, и понякога една от необходимите спирки е синус лифт. Това също е процедура, която прави поставянето на  имплант по-лесно. При горни задни зъби  нерядко това е абсолютно неизбежна операция. Над тях е максиларният синус. Синус – лифта е една по същество костозаместваща операция. При нея се повдига нивото на лигавицата, покриваща пода на синуса, и се поставя кост. След няколко месеца, там ще бъде поставен имплант, а после новия ви зъб.

Много неща са се променили през годините в зъболечението, но някои си остават все същите. Едно от тях е, че дисциплината орална хирургия  е все така специалност, която изисква комбинация от внимание към детайла, добра теоретична подготовка,  прецизност и решителност. Доверете се на нашия специалист – хирург д-р Ирина Дачева

Dr Albena Bozhkova

Д-р Албена Божкова-Декова

Потърсете за лечения с импланти, комплексни решения – холивудска усмивка, хирургични лечения (вадене на мъдреци и други), бондинг, избелване, общи въпроси.