Искряща усмивка, след искрящо избелване на зъби.

Домашно избелване на зъби

В продължение на повече от 5000 години хората са използвали най-различни материали и вещества, за да почистват зъбите си и да ги поддържат бели. Белите зъби винаги са символизирали здраве и красота, а в съвременната дентална медицина избелването е изключително търсена процедура.

В днешно време съществуват многобройни варианти за постигане на блестяща усмивка и сега ще поговорим детайлно за един от тях: домашно избелване на зъби.

Защо зъбите пожълтяват и да изберем ли домашно избелване на зъби?

Лоша зъбна хигиена, прекомерна консумация на кафе, вино или други оцветяващи напитки, тютюнопушене, генетична предразположеност са част от възможните причини Вашите зъби да пожълтеят. За щастие, вече има достъпни варианти, които позволяват бързи и ефективни резултати, например домашното избелване на зъби.

Редовното миене и почистване с конец поддържа здравословна орална хигиена. Ако все пак забележите промяна в цвета на зъбите си  това може да се  отрази на увереността Ви. Избелването може да е най-добрият вариант за Вас. Част от пациентите предпочитат избелването да се случи в комфорта на собствения им дом, и за тях е подходящо домашното избелване на зъби.

Поради високия риск от усложнения и за най-добри резултати винаги препоръчваме домашното избелване на зъби да бъде контролирано и консултирано от дентален специалист. Преди всичко той ще извърши обстоен преглед, почистване на зъбен камък и полиране на емайла, ако това е необходимо и ще Ви препоръча най-добрия и щадящ метод за домашно избелване на зъби според Вашите индивидуални потребности.

Млада дама с искряща усмивка, след домашно избелване на зъби, лежи на легло
Домашното избелване на зъби се случва в най-удобното за вас време и място

Какво представляват комплектите за домашно избелване на зъби?

Комплектите за контролирано домашно избелване на зъби се състоят от няколко елемента. Активното вещество е в тубичка с гел, съдържаща карбамиден или водороден пероксид. Персонални пластмасови шини, направени от вашият дентален лекар по индивидуален отпечатък на пациента. Някои комплекти за домашно избелване на зъби, включват и допълнителни пасти – активатор и десенсибилизатор. Те повишват ефективността и намалят нежеланите реакции от домашното избелване на зъби. Такива са и комплектите,  които препоръчваме и използваме в Деков Дентал

В крайна сметка, вашият зъболекар е този, който  ще Ви консултира кой начин на избелване да изберете и какъв вид избелващ гел  за домашно избелване на зъби е най-подходящ за Вашето лечение. 

Как да използвам комплект за домашно избелване на зъби?

Гелът се нанася в шината, а тя го фиксира в постоянен контакт със зъбите. Така се постига равномерното избелване на емайла. Персоналните шини за домашното избелване на зъби се свалят и могат да се използват многократно. Продължителността на една процедура зависи от концентрацията на пероксид в гела – от 30мин. до 2 часа. Този вид комплекти за домашно избелване на зъби имат доста добър ефект.  Те са много подходящи за пациенти, които често пътуват и са в движение. Но за най-добри и здравословни резултати самостоятелното домашно избелване на зъби винаги трябва да бъде контролирано от стоматолог. 

Много е важно да поддържате и безупречна орална хигиена. Както по отношение на устата ви, така и да измивате вашите шини за домашно избелване на зъби.

Млада жена с блестяща усмивка на плаж, домашно избелване на зъби
Комплекта за домашно избелване на зъби може да пътува с вас дори на морето

Колко време продължава домашното избелване на зъби?


Повечето комплекти за домашно избелване на зъби са предназначени за всекидневна употреба в продължение на 4 до 14 дни без прекъсване.  Това зависи от спецификите на различните производители.  Избелващите шини трябва да бъдат оставени в контакт със зъбите за около час, за постигане на желаните резултати. Всеки комплект може да варира в броя процедури или времето, необходимо за третиране.  Причината е индивидуалните характеристики на различните марки и съставките и концентрацията на пероксид, които съдържат избелващите гелове. В повечето комплекти за домашно избелване на зъби има ръководство за употреба. Прочетете го внимателно, за да се ориентирате как да работите с продукта правилно и безопасно. За най-добри резултати всяко третиране с избелващ зъбите препарат или уред  при домашно избелване на зъби трябва да бъде наблюдавано и контролирано от дентален лекар!

 

Почистването е задължително преди домашно избелване на зъби
За по-добра ефективност, е препоръчително да почистите зъбите си преди домашно избелване на зъби

Ефективни ли са комплектите за  домашно избелване на зъби?


Комплектите за домашно избелване на зъби могат да дадат много добри резултати, но имат своите ограничения. Прогресът на избелване е значително по-бавен, но и по-щадящ за зъбния емайл. Тяхната ефективност се състои основно в премахването на някои петна и обезцветявания по зъбите. Резултатите от домашно избелване на зъби могат да се запазят от няколко месеца до 1 година. Това зависи и от избрания метод на лечение, но от голяма важност е оралната хигиена, която спазва пациента. Трябва редовно да миете зъбите си  и да чистите с конец. Ще задържите ефекта дори по-дълго, ако ограничите  тютюнопушенето, консумацията на кафе, вино и други оцветяващи продукти. 

 

Искам домашно избелване на зъби! Какво да направя?

За да имате перлено бялата усмивка, която винаги сте искали, помислете за запазване на час за дентално почистване и домашно избелване на зъби в Деков Дентал. Обадете ни се сега или ни пишете в Facebook messenger и за да направите първата крачка днес.

 

Защо зъбите пожълтяват и да изберем ли домашно избелване на зъби?

Какво представляват комплектите за домашно избелване на зъби

Как да използвам комплект за домашно избелване на зъби?

Колко време продължава домашното избелване на зъби?

Ефективни ли са комплектите за  домашно избелване на зъби?

Искам домашно избелване на зъби! Какво да направя?

 

Dr Albena Bozhkova

Д-р Албена Божкова-Декова

Потърсете за лечения с импланти, комплексни решения – холивудска усмивка, хирургични лечения (вадене на мъдреци и други), бондинг, избелване, общи въпроси.