Ретиниран мъдрец

Мъдреците са зъби, които пробиват и започват да растат доста по-късно от останалите ни постоянни зъби. За съжаление, много често те създават усложнения, които налагат тяхната екстракция. Пробиването им обикновено е съпроводено с болка или дискомфорт, а ако не успеят да пробият и останат в костта, могат да предизвикат още по-сериозни усложнения и нетърпима болка.

Какво е ретиниран мъдрец?

Ретиниран мъдрец 1
Ретиниран мъдрец – какво представлява

Ретиниран мъдрец се нарича мъдрецът, който не е успял напълно да пробие над венеца, а е останал в костта. Неговото разположение обикновено е неправилно и предизвиква силен дискомфорт, възможно е да предизвика развитието на инфекции и да увреди и съседните зъби. Напълно ретиниран мъдрец обикновено израства хоризонтално и създава сериозни усложнения.

Причини за наличието на ретиниран мъдрец

Най-честата причина, поради която мъдрецът създава усложнения и поради която се появява ретиниран мъдрец, е това, че невинаги размерът на челюстта съответства на размера на зъбите. Ретиниран мъдрец може да се появи тогава, когато няма достатъчно място за него, за да пробие и да израсте нормално.

Полуретиниран мъдрец

Полуретиниран мъдрец се нарича мъдрецът, който е пробил само частично и малка част от него е видима над венеца, а останалата му част е останала в костта. При това положение зъбът отново не расте правилно и се налага екстракция на зъба, защото дори полуретиниран, мъдрецът може да създаде сериозни усложнения и да нанесе поражения върху съседните зъби.

 Симптоми на ретиниран мъдрец

Ретиниран мъдрец 2
Ретиниран мъдрец – симптоми

Болката е сред основните симптоми на ретиниран мъдрец. Друг симптом, на който е нужно да се обърне внимание, защото често е знак за наличието на ретиниран мъдрец, е периодичното възпаление на венеца. Подуването в областта на мъдреца също се среща нерядко, когато има ретиниран мъдрец. Възможно е да се усеща болка и в съседни на мъдреца зъби, но това често е знак пак за ретиниран мъдрец. При по-тежките случаи на ретиниран мъдрец или при тези, при които в продължение на дълго време не се взимат мерки относно ретиниран мъдрец, е възможно да се появят усложнения и при другите дъвкателни мускули, тоест отварянето и затварянето на устата, а дори и преглъщането да станат затруднени. В по-редки случаи сред симптомите на ретиниран мъдрец е и повишената телесна температура.

Кога се налага екстракция на ретиниран мъдрец?

Изваждане на ретиниран мъдрец се налага, когато пациентът започне да усеща дискомфорт вследствие на неправилния растеж на ретиниран мъдрец. При появата на болка, дискомфорт, възпаление в областта на ретиниран или полуретиниран мъдрец неговото отстраняване е необходимо. Понякога екстракцията може да е след препоръка на денталния лекар, който е открил проблема при назначена рентгенография поради друга причина, или защото зъбът пречи за провеждане на друго дентално лечение. Например, ортодонтско лечение с Инвизалайн, циркониеви корони на други зъби или имплантиране.

Как се извършва екстракцията на ретиниран мъдрец?

Обикновено при преглед при дентален специалист във връзка с ретиниран мъдрец първо е нужно да се направи панорамна рентгенова снимка на зъбите, за да се установи точното разположение и състояние на този ретиниран мъдрец. При неретиниран мъдрец, който е нормално израснал, процедурата по ваденете му не се различава от процедурата по вадене на всеки друг зъб. Ако става дума за ретиниран мъдрец обаче операцията е по-сложна.

Ретиниран мъдрец 3
Ретиниран мъдрец – екстракция

При екстракция на ретиниран мъдрец процедурата започва с поставянето на упойка – местна, а в по-редки случаи обща, а в хода на операцията, ако това се налага, се прилага допълнително количество упойка. Това се налага, за да може пациентът да не чувства нищо по време на операцията по вадене на ретиниран мъдрец.

Екстракцията на ретиниран мъдрец неизбежно включва и правенето на малък разрез във венеца, защото зъбът е останал в костта. Ако костта покрива изцяло този ретиниран мъдрец, което се случва нерядко, се налага и изпиляване на костта, за да може да стигне денталният специалист до зъба и да пристъпи към самата му екстракция.

Също нерядко се случва поради специфичното и труднодостъпно разположение на ретиниран мъдрец той да се извади не цял, а на парченца. Успешната процедура по екстракция на ретиниран мъдрец приключва с почистване на третираното място и зашиване.

Възстановяване след екстракция на ретиниран мъдрец

Денталният специалист, извършил екстракцията на ретиниран мъдрец, обикновено съветва своите пациенти как да се грижат за раничката, получена вследствие на претърпяната операция. Най-често тези съвети включват избягването на тютюнопушене и алкохол поне през първите двадесет и четири часа след изваждането на ретиниран мъдрец. Други съвети за по-бързо и безпроблемно въстановяване след екстракцията на ретиниран мъдрец могат да бъдат избягването на прекалено горещи храни и напитки, както и на храни, които изискват повече дъвчене. Често лекарите съветват и да се избягва миенето с четка за зъби на областта, в която е извършена операцията по изваждане на ретиниран мъдрец. Добре е след процедурата да се набляга на по-меки храни – супи, пюрета и т. н., за да се избегнат усложнения и болка в третираната област. Твърди храни като ядки, лепкави продукти като дъвки и бонбони е най-често задължително да се избягват по време на възстановяване след операция за изваждане на ретиниран мъдрец.

Болезнено ли е възстановяването след изваждане на ретиниран мъдрец?

Ретиниран мъдрец 4
Ретиниран мъдрец – възстановяване след изваждане

След като приключи действието на упойката, приложена преди екстракцията на ретиниран мъдрец, е възможно да се усетят дискомфорт или болка. Те преминават сравнително бързо, ако се следват указанията на денталния специалист. При спазване на инструкциите и съветите, които лекарят ни е дал след процедурата, е възможно да ускорим процеса на възстановяване на раничката, получена вследствие на операцията. Ако се грижим добре за себе си и не пренебрегваме указанията на лекаря си, възстановяването може да се окаже по-безпроблемен и по-безболезнен процес. Средно около две седмици продължава възстановяването, като с всеки изминал ден се чувстваме все по-добре.

Възможно ли е да не се наложи екстракция на ретиниран мъдрец?

За съжаление, не е възможно. Ако мъдрецът е пробил и израснал нормално, без да създава усложнения и да уврежда съседни зъби или да предизвиква инфекции на венеца, тогава може да не се наложи изваждане. При ретиниран мъдрец обаче усложнението е налице. Щом е ретиниран, мъдрецът не расте правилно, а вероятно хоризонтално, което означава, че ще уврежда съседните зъби – ще ги „избутва“, възпалява и дори разрушава. Освен това един ретиниран мъдрец, покрит изцяло или частично с кост и лигавица, предизвиква чести инфекции на венеца.

Обикновено един ретиниран мъдрец предизвиква сериозен дискомфорт или болка. Това е една от причините да се наложи екстракцията му. След изваждането на ретиниран мъдрец и след възстановяването на пациента от операцията той ще почувства огромно облекчение, защото вече няма да усеща постоянния дискомфорт, предизвикван от ретинирания мъдрец.

Какво е ретиниран мъдрец?

Причини за наличието на ретиниран мъдрец

Полуретиниран мъдрец

Симптоми на ретиниран мъдрец

Кога се налага екстракция на ретиниран мъдрец?

Как се извършва екстракцията на ретиниран мъдрец?

Възстановяване след екстракция на ретиниран мъдрец

Болезнено ли е възстановяването след изваждане на ретиниран мъдрец?

Dr Albena Bozhkova

Д-р Албена Божкова-Декова

Потърсете за лечения с импланти, комплексни решения – холивудска усмивка, хирургични лечения (вадене на мъдреци и други), бондинг, избелване, общи въпроси.