Млада дама с широка, здрава усмивка прегръща живота

Здравата усмивка като инвестиция

Здравата усмивка повишава самочувствието и влияе положително не само на нас самите, но и на хората, около нас. Навярно сте забелязали, че когато се усмихнете, настроението ви се подобрява, а събеседниците ви са склонни да ви отвръщат по-позитивно и да бъдат по-отзивчиви. Този феномен има напълно логично научно обяснение, за което ще ви разкажем в следващите редове. А ако търсите зъболекар софия център, може да си запазите час, за да напрявим преглед, и да направим план на лечение.

Здравата усмивка – символ на позитивен заряд

Невробиологът Андрю Нюбърг, който е и автор на множество книги, дава следната дефиниция за усмивката: „символът, който носи най-силния позитивен заряд“. Защо е така? Когато се чувстваме добре, нашият мозък ни казва да се усмихнем. В същото време, когато се усмихнем, мозъкът ни разбира, че сме благоразположени. По този начин се получава затворен позитивен кръг. Усмивката стимулира мозъка по такъв начин, по какъвто дори консумацията на шоколад не би могла. Британски учени са изчислили, че ефектът от усмивката се равнява на получаването на 16 000 паунда. Кой не би бил щастлив в такава ситуация, нали?!

Често само една красива и здрава усмивка е достатъчна, за да променим възприятието си за някого. С нея можем да „подкупим“ събеседника си. Дори има силата да ни помогне, когато изпаднем в затруднено положение – като да бъдем упътени, когато сме се изгубили в непознат град или да получим по-добра позиция в работата си, да създадем приятелство.  Според проучвания хората, които се усмихват, са възприемани като по-компетентни, далеч по-харесвани, и дори по-слаби.

Дейл Карнеги, автор на книгите ‘Как да печелим приятели и да влияем на другите“ (1936) и „Как да постигнем самоувереност и да влияем на другите чрез ораторско майсторство“, е един от най-цитираните и обичани писатели на столетието. Човек, който от дълбока бедност се издига до съветник на едни от най-успелите хора в историята, като милиардера Уорън Бъфет, например. Бъфет многократно отбелязва, че дължи голям част от успеха си на съветите на своя приятел. Карнеги смята усмивката за толкова важна, че ѝ отделя специално внимание във всяка ситуация и приканва хората да се усмихват във всяко начинание. Според него: „Усмивката е вашият пратеник на добра воля.“

Здравата усмивка – добра инвестиция

Млад мъж с широка, здрава усмивка

Можем ли да разглеждаме здравата усмивка като добра инвестиция? Защо и как бихме искали да го направим? В българския език думата „инвестиция“ най-често се свързва директно с бизнеса. Разбираме я предимно като отделяне на големи суми пари от хора или корпорации, които започват ново начинание или влагат в акции на стоковите борси. Процес, за мнозина леко неясен и дори притеснителен. Според  дефиницията на Кеймбридж обаче,  инвестиция е всяко действие на даване на пари, полагане на усилия  или отделяне на време, с цел печалба или придобиване на друго предимство. В този смисъл постигането на здрава усмивка може спокойно да се разглежда като добра инвестиция и има немалко примери, които го доказват.

Обърнете внимание на интервюта на успели личности – виждате ли такива без хубава и здрава усмивка, която като, че ли само чака да блесне и да накара околните да ги последват? Вече обяснихме, че тя е важна за самочувствието ни, както и за начина, по който ни възприемат другите. Едва ли са нужни повече аргументи, за да сме убедени, че би трябвало да сме винаги готови да покажем своята усмивка, нали? За съжаление невинаги е толкова лесно. Не всички се чувстват толкова уверени, усмихвайки се. Не всеки харесва това, което вижда в огледалото. А това кара хората съзнателно да се лишават от тази поразително позитивна емоция и важен начин за комуникация без думи. Ако мислите, че сте един от тези хора, защо не го промените?

Защо да инвестирате в здравата си усмивка?

Девойка със здрава усмивка, седи на тераса до езеро

За щастие постигането на красива и здрава усмивка е начинание, с което няма нужда да се борите сами. Нашата задача всеки ден е да връщаме радостта на нашите пациенти. Не всички имат перфектно подредени и здрави зъби. Често, ситуацията е такава, че пациентът не харесва усмивката си. Тя вече не е носител на позитивен заряд, който да създаде самочувствие и да отвори врати. Но заедно намираме най-подходящото решение.

Лечение с Invisalign алайнери: най-съвременния път към подредени зъби

При здравите зъби проблемът най-често е свързан с  подреждането . Той може да бъде решен с щадящо ортодонтско лечение със специфични апарати. Към тях спадат класическите снемаеми, известни и като скоби, брекети и Invisalign. За съжаление, снемаемите апаратчета са приложими основно в детска възраст. Брекетите, макар и доказали своите качества, идват с голям компромис от страна на пациента по отношение на комфорта и естетиката.   Затова в   Deckoff dental  работим с алайнерите на Invisalign – към момента най-съвременното, бързо и комфортно  ортодонтско лечение. Благодарение на постоянно самообучаващия се интелект, базата данни от над осем милиона пациенти и постоянните инвестиции на компанията, въпреки младата си възраст, технологията става все по успешна и предсказуема. Това на свой ред означава, че с помощта на алайнерите има възможност почти всеки случай да бъде излекуван. Д-р Деков е зъболекар софия център, който е сертифициран да работи с алайнерите на Invisalign.

Какво са комплексините лечения?

Понякога обаче, възвръщането на здравата усмивка може да изисква и така нареченото комплексно лечение. В такива случаи в планирането обикновено се включват няколко специалисти. Лекуват се засегнати от кариес зъби, решават се пародонталните (венечни) проблеми. Намира се решение за липсващи зъби – импланти или мостови конструкции, за разрушените зъби – коронки, в оптимална за желанията и възможностите на пациента комбинация. Цялостното лечение се планира дигитално, за да можете да изберете своята нова, здрава и блестяща усмивка. След това поетапно работим заедно, за да я постигнем.

Усмивката на звездите

Неслучайно едно от първите неща, което известните личности променят, са всякакъв вид проблеми със усмивката. Тя е еднакво важна и за мъжете и за жените. От Роналдо до Зак Ефрон и от Селин Дион до Майли Сайръс – всички правят това вложение и то, както знаем, се отплаща многократно. Тези лечения изискват време и търпение, но съгласете се, инвестицията ще си струва! За съжаление, не можем да се похвалим, че сме лекували тези звезди, но можем да се похвалим, че сме професионалисти, а нашата практика е на удобна локация – зъболекар софия център.

Мъж на средна възраст в костюм , със здрава усмивка

А може би сте от щастливците, които имат перфектно подредени зъби, но не харесвате цвета им? Много често вашата здрава усмивка ще заблести само с едно почистване, избелване и може би смяна на някоя от пожълтелите ви, стари пломби.

Всекидневието ви може да се промени, ако инвестирате времето, постоянството и търпението, необходими, за да промените усмивката си. Загърбете вътрешния дискомфорт, почувствайте се по уверени и желани, и най-вече – по-щастливи. Инвестицията в здравата усмивка е инвестиция в най-важното, което имаме и което никой не може да ни отнеме- тя е инвестиция в себе си.

Ако търсите “зъболекар софия център”

Вие сте на правилното място. Ние сме бутикова дентална практика, от трима специалисти, която може да поеме от най-леките, до най-продължителните и времеемки лечения. Прочетете повече за нас д-р Божкова, д-р Деков и д-р Дачева.

Научете повече за бондинг и  фасети за зъби.

Dr Albena Bozhkova

Д-р Албена Божкова-Декова

Потърсете за лечения с импланти, комплексни решения – холивудска усмивка, хирургични лечения (вадене на мъдреци и други), бондинг, избелване, общи въпроси.