Изправяне на зъби

Едно от най-важните и наложителни действия, които обикновено трябва да предприемем, за да се сдобием с истинска безупречна холивудска усмивка, е процедурата по изправяне на зъби. Има различни начини, по които да се постигне ефективно изправяне на зъби. Повечето дентални специалисти използват една или две предпочитани системи брекети или алайнери. Обикновено лечението се изпълнява със системата, с която специалистът се чувства най-комфортно. Естествено, индивидуалните особености на пациента се инкорпорират в лечението му.

Изправяне на зъби с брекети – предимства

Изправяне на зъби 1
Изправяне на зъби с брекети

Много хора се спират на популярното и доказало себе си като успешно изправяне на зъби с брекети. Основното предимство на брекетите е по-ниската цена. През годините все повече компании са започнали да произвеждат брекети и много специалисти предлагат това лечение. Вследствие на тази масовост и широка разпространеност на брекетите те стават с времето все по-достъпно решение за изправяне на зъби. Популярността им също ги прави търсени от пациенти, които предпочитат да се доверят на познатото. От изправяне на зъби с брекети може да се възползва всеки човек, на когото са му поникнали и пораснали по-голямата част или всички постоянни зъби. Това означава, че всеки юноша и възрастен човек може да се подложи на изправяне на зъби с брекети.

Брекетите за изправяне на зъби са няколко вида. Класически вариант са металните конструкции, които се прикрепят към всеки зъб индивидуално и са фиксирани – не могат да се свалят от пациента. По-модерни и естетични решения са другите два вида брекети за изправяне на зъби – керамични, сапфирени и лингвални. Техният плюс е, че изглеждат по-красиви и дори по-незабележими върху зъбите на пациента в сравнение с металните брекети за изправяне на зъби, но цената им често е до два пъти по-висока от стандартната.

Изправяне на зъби с брекети – недостатъци

Това, че брекетите за изправяне на зъби са фиксирани и могат да бъдат свалени само от денталния специалист, но не и от пациента в домашни условия, може да бъде както предимство, така и недостатък. Предимството е, че  дори и да искаме и да се изкушаваме да сваляме конструкциите за изправяне на зъби, в определени ситуации, това е невъзможно.

Изправяне на зъби 2
Изправяне на зъби – какво трябва да знаем

Тази фиксираност обикновено е и сериозен недостатък. Много трудно се извършват нормалните ежедневни дейности при наличието на брекети за изправяне на зъби. Храненето става трудно и не могат да се ядат определени храни. Почистването, което е много важно по време на лечението с брекети за изправяне на зъби, също става изключително трудоемко. Нужно е внимателно и качествено да се почиства всеки зъб, както и скобичката, прикрепена към него, защото при некачествено почистване поради наличието на бактерии или остатъци от храна по зъбите и по брекетите е възможно да се развие гингивит, кариес и впоследствие пулпит – особено болезнено състояние, което довежда в дългосрочен план дори до изваждането на зъба.

Друг недостатък на брекетите за изправяне на зъби е и това, че срокът на лечение е значително по-дълъг от този, който е необходим при изправяне на зъби с други, по-съвременни решения. Дългият срок на лечение и това, че не могат да се свалят брекетите за изправяне на зъби, правят този метод за изправяне на зъби по-непредпочитан от пациенти, които често се срещат с хора, пациенти, на които им се налага нерядко да присъстват на важни срещи, събития, снимки и фотосесии. Всъщност от всеки, който държи на усмивката си.

Не на последно място, недостатък на брекетите е това, че са остри и че са изработени от метал. Нерядко се случва те да разраняват езика или устата на пациента, а металът, от който са изработени, не е подходящ за всеки тип хора, защото може да предизвика алергична реакция.

За разлика от лечението с алайнери, при лечението с брекети болка винаги има. Силата, която прилагат брекетите и дъгата, не е дигитално програмирана и трудно се контролира. Тази дъга трябва да се сменя средно веднъж месечно, а след всяка смяна в продължение на няколко дни болката е нетърпима.

Изправяне на зъби с алайнери – предимства

Изправяне на зъби 3
Изправяне на зъби с алайнери

Алайнерите за изправяне на зъби са едно от най-модерните и ефективни решения в денталната медицина, с помощта на което се постига безупречна холивудска усмивка. Сред техните множество предимства е това, че те са изключително дискретни. Те са почти невидими, което ги прави подходящи за всички хора, които биха искали да постигнат качествено и професионално изправяне на зъби, но без този процес да влияе върху личния и върху професионалния им живот. Още един плюс на алайнерите е това, че цената им често е дори по-ниска от тази на лингвалните или естетичните брекети.

Друго не по-малко важно предимство на алайнерите за изправяне на зъби е и това, че те не са фиксирани, каквито са брекетите. Те могат лесно да се свалят и слагат по всяко време от пациента, така че е възможно всички рутинни ежедневни дейности да се извършват без никакви проблеми. При хранене и при почистване на зъбите алайнерите за изправяне на зъби не ни възпрепятстват или затрудняват по никакъв начин, а самите те се почистват и се поддържат изключително лесно. Въпреки че са почти незабележими, алайнерите за изправяне на зъби могат да се свалят по време на важни срещи и събития, професионални или лични, което ги прави много подходящ и търсен вариант за изправяне на зъби от повечето хора.

Един от най-големите плюсове на алайнерите за изправяне на зъби е това, че тяхната употреба е почти безболезнена. Те не предизвикват почти никакъв дискомфорт, за разлика от брекетите за изправяне на зъби, при чиято употреба често се усещат болка и неудобство заради силата, която оказват те върху зъбите. Алайнерите за изправяне на зъби също оказват сила върху зъбите, за да ги преместят и подредят в желаната позиция, но тя е дигитално препрограмирана и пациентът почти никога не усеща натиск, нито болка.

Не на последно място, предимството, което извежда алайнерите за изправяне на зъби на предни позиции при избора на пациентите на средство за сдобиване с красива усмивка, е краткият срок на лечение. Всичко се планира предварително и пациентът може дори да види предварително резултатите, които ще бъдат постигнати по време на лечението чрез алайнери за изправяне на зъби, благодарение на напредналите с бързи темпове технологии в тази област на медицината. Тази безкомпромисна, стриктна организация, която съпътства ортодонтското лечение с алайнери за изправяне на зъби, също е сред нещата, които карат пациента да се чувства спокоен и уверен, че е взел правилното решение, като е пристъпил към изправяне на зъби с алайнери.

Изправяне на зъби с алайнери – недостатъци

Алайнерите за изправяне на зъби нямат недостатъци. Те са подходящи за всеки, който мечтае за красива усмивка. В много редки случаи, в които става дума за сериозни деформации или много липсващи зъби, е възможно да се наложи и някакво съпътстващо лечение или пък допълнителни ортодонтски и протетични конструкции, но това принципно е вярно и за лечението с брекети.

Макар първоначално инвестицията, която хората правят в алайнерите за изправяне на зъби, да е по-голяма, отколкото тази за брекетите, по-малкият брой посещения, чиято цена като хонорар на лекаря, разходи за транспорт и загубено време пациентите „забравят“ да калкулират, правят алайнерите и по-изгоден избор. Като се вземат предвид и множеството предимства, с които алайнерите за изправяне на зъби превъзхождат брекетите, се оказва, че инвестицията напълно си заслужава. Красивата усмивка, липсата на дискомфорт и болка, както и естетичният външен вид по време на лечението са безценни.

Изправяне на зъби с брекети – предимства

Изправяне на зъби с брекети – недостатъци

Изправяне на зъби с алайнери – предимства

Изправяне на зъби с алайнери – недостатъци

Dr Stoyan Deckoff

Д-р Стоян Деков

Потърсете за лечения с алайнери, други ортодонтски консултации, холивудска усмивка, хирургични лечения (вадене на мъдреци и други), избелване, общи въпроси.