Лечение на канали

Лечение на канали е много важна дентална процедура, с която зъболекаря спасява зъби и се предотвратяват нежелани екстракции. Тъй като за да бъде ефективно лечението, да се предотвратят или поне отложат напред във времето евентуални усложнения, то често е доста времеемко. Затова, за пациента е много важно да е наясно с дългосрочните ползи от лечение на канали. 

Zhena s bokla w zyba, ima nuvda ot korenovo lechenieОбикновено причината за ендодонтско лечение е възпаление на зъбната пулпа. То е резултат от инфекция, проникнали през нелекуван кариес. Най-честия характерен симптом е болка, която е особено силна през нощта. Болката се засилва след всеки следващ ден и трудно се повлиява от болкоуспокояващи

Как се извършва лечение на канали

Целта на лечението да се премахне вече инфектираната и възпалена пулпа от вътрешността на зъба. След като пулпата бъде премахната, празния коренов канал се разширява, за да може да бъде дезинфекциран и почистен. Целта е да се премахне бактериалната микрофлора, която е предизвикала болката. Празният коренов канал се запълва със запечатваща паста и щифт от гута-перча ( специален материал). Така, каналът е предпазен от повторна инфекция. Цялата процедура се извършва под упойка. 

 След като тази процедура е завършена, може да се пристъпи към възстановяване на коронковата част на зъба, което ще възвърне естетическата и дъвкателаната му функция.   

Lekar planira lechenie na kanali na 3D skener

Предимства на кореновото лечение пред изваждане на зъба

Когато зъб един зъб с пулпит остане нелекуван, или лечението се компроментира, това в крайна сметка води до разрушаване и загуба на зъба. Затова е важно лечението на коренови канали да се извърши коректно и навреме. В интерес на пациента е леченитето да бъде проведено коректно и навреме, и те да осъзнават напълно защо е необходимо да преминат през една сравнително дълга процедура.  

Ползи от дентално лечение на канали според американската асоциация на ендодонтите (на англисйки)

Недостатъци на ваденето на зъб

Няма зъб – има проблем. Недостатъците от загуба на зъб са очевидни. Загубата на зъб ще остави празно пространство в усмивката ви. Това ще затрудни храненето, а понякога и говора ви. Загубата на зъб означава, че повечето пациенти ще трябва да минат през протетична процедура – мост или имплант.  Най-оптималното решение за пациента ще зависи от индивидуалното състояние на пациента. Ние ще се постараем да ви дадем най-пълна информация, за да вземете информирано решение. Но като правило, запазването на вашия зъб обикновено е най-добрата опция.  

Предимства на кореновото лечение

Най-видимото предимство за пациента от кореново лечение е, че ще се отстрани болката и инфекцията от устата му. След кореновото лечение, до ден – два, пациентът може да се върне спокойно към нормалния си ритъм на живот. А и се извършва винаги под упойка. Повечето пациенти не чувстват нищо по време на самата процедура. Тръгват си със своя естествен зъб и усмихнати. А добре лекувания зъб ще остане в устата до живот.

Понякога пациентите търсят бързо и евтино решение. Те са склонни да се разделят със зъба си, поради голямата болка, и нежеланието си да се да се подложат на по-продължителното лечение. Макар и самото изваждане на зъб обикновено е по-евтино, то в дългосрочен план цялостната цена е винаги по-скъпа. Изваденият зъб ще трябва да бъде възстановен – дали с протези, мост или имплант, зависи от лечебния план. Така че, в повечето случаи ендо лечението е и финансово най-оправдано.

Какво следва след кореновото лечение

При лекуване на канали се премахва зъбната пулпа – сложна система от кръвоносни съдове, нерви и специализирани клетки, които осигуряват трофиката на зъба. За съжаление, при лечението, тя трябва да бъде отстранена. Това прави зъба в дългосрочен план по-чуплив. Можем да направим аналогия със клонка на дърво и изсъхналата съчка.

Понякога, за да се проведе успешно кореново лечение, се налага по-висока част от зъба да бъде изрязана. За да се възстанови напълно естествената форма на зъба, да се предпази в дългосрочен план от счупване, да се предпази от микропросмукване и повторно инфектиране на канала, е необходимо да се завърши с корона. Короната преразпределя дъвкателното налягане и предпазва зъба от счупване. Умъртвените зъби потъмняват с годините, и това е необратим процес. Зъбната корона ще реши и този проблем. Това е причината, поради която ние завършваме всички коренови лечения с корона.  Научете повече какво можем да направим за вас, ако се нужедаете от корона или мост.

Usmihnata pacientka sled korenovo lechenieПотърсете ни за лечение на канали

Ако ви се налага кореново лечение, не се колебайте да ни потърсите. Ние ще ви обясним всички ползи и рискове от възможните подходи , и ще решим вашия проблем. Не се колебайте, обадете ни се сега. Д-р Стоян Деков ще ви помогне.