Флорът – за и против

Флорът – за и против
Флорът – за и против

Първата тема, която искам да засегна в новия си болг, е флуора, и ползата и вредата за зъбите. Огромно е моето учудване от информацията, която се разпорстранява в интернет по темата. Флуорът е обвиняван в какви ли не грехове, бил отречен в САЩ, и подобни. Още по-голямо стана учудването ми, когато видях това мнение, споделено и от колеги!
Ето няколко думи по темата:

Какво е флуора и какво казват проучванията

Флора е естествен елемент, който се среща във водата и във някои храни. В България, Хисарската минерална вода е известна с това, че съдържа флор в оптимални концентрация. През 30те, на миналия век, учени откриват, че криесите са с 2/3 по малко при хора, пиещи вода, съдържаща флор, отколкото хора, които не приемат флор с водата. Например, в Ловешка област е проведено епидемиологично проучване, доказващо връзка между съдържанието на водата, броя на засегнатите хора от кариес, броя кариеси на човек, както и тежестта на кариеса. При хората, приемали в ранна възраст флуор в оптимално количество, вероятността от развитеие на кариес е по-малка, развиват се в по-късна възраст, бройката е по-малка, и формата на кариесите е по-лека.

Как действа флуора

Флуора действа по няколко начина, за да предпази зъбите. Първо, подпомга заздравяването на емайла, както на врмените, така и на постоянните зъби, преди и след пробива им. Второ, участва в естествените процеси на минерализация и деминерализация на зъбите.

Ползи от флуора

Флуора прави зъбите по-здрави, и предпазва от кариеси. Толкова е просто. Флуорът е одобрен от Световната здравна асоциация, Американската зъболекарска асоциация, Европейската асоциация на детските лекари по дентална медицина, както и много други. Повечето обвинения по адрес на флуора са неоснователни и напълно безпочвени!

Токсикология на флуора

Предозирането с флор, дози от 5 до 10 пъти над препоръчителните, води до зъбна флуороза – тебеширено-бели петна по зъбите, а в последстиве може да се стигне хронична флуорна интоксикация.

Препоръчителни дози

Деца на 1 г – 0.7 mG F
деца 3-6 г 0.8 mG F
деца 7 – 13 г 0.9 mG F
Ще завърша с една латинска сентенция – Sola dosis facit venenum. Значението и е, че всяко лекарство е оптимално, само в правилните дози. Това важи и за флоура, чиито ползи са неоспоримо доказани