Зъбно протезиране

Зъбни корони и мостове са най-често изработваните  протетични конструкции. Целта на всички протетични конструкции е  най-общо да възстановяват липсващи зъби или покриват силно разрушени зъбни дефекти. Към тях спадат импланти, корони, мостове, зъбни протези и фасети. Някои от тях са перманентно залепени за зъбите, други са подвижни – могат и трябва да бъдат извадени от устата при определени ситуации. Ето малко детайли за различните видове конструкции. 

Зъбна корона на младия мъж вкостюм е неразличима. Той се усмихва уверено

Здравата усмивка дава самочувствие и увереност

Видове дентални протези 

Различните видове дентални протези може да изглеждат прекалено объркващи за пациента, но е много лесно да направите разлика, когато разберете какво прави всеки един от тях. Ето кои са те 

 

Фасети

Изработват се от керамика и заместват само емайла на зъба. Обикновено се изработват на фронтални (предни) зъби, като целта е да се подобри естетиката, възстанови зъбна тъкан с минимално изпиляване. 

Зъбни Корони 

 

Короната покрива единичен зъб. Обикновено се изработва, когато е загубена по-голяма част от естествената зъбна тъкан на зъбната корона. Най-честата причина за това са големи обтурации (пломби). Много често това е при умъртвени (с ендодонтско лечение) зъби. Предшестващият кариес обикновено унищожава толкова голяма част от зъба, че тов води до инфектиране на зъбната пуулпа, и последващо отстраняване на пулпата. Това е важно, защото зъбът не само е изгубил много от естествената си тъкан, но и кръвоносните съдове на зъба са също отстранени. Това прави зъба по-чуплив. Короната не само възстановява естетиката и загубената зъбна тъкан, но и преразпределя дъвкателното налягане, и го предпазва от последващо счупване. 


Мостове   

 

Мостовите възстановяват един или няколко липсващи зъба. За да се изработят, съседните на празното пространство зъби се подготвят като за корони. Върху тези зъби се закрепят конструкции, сходни със зъбната корона, но свързани помежду си тялото на изкуствения зъб, като мост. От там идва и името. До скоро, това беше най-оптималното решение за възстановяване на липсващи зъби, но вече най-щадящото, оправдано от биологична и функционална точана са 

 

Импланти 

 

Имплантите са двучастови конструкции. Едната от тях е самия имплант – изработена от метал, най-често титан. Импланта замества липсващия коренов зъб. Върху него се надгражда липсващата зъбна корона, която стои над венеца. Когато липсва повече от един зъб, върху имплантите могат да се протезират мостове, като принципа е същия, като при естествените зъби. 

Модел, показващ как рабнботят имплантите. Импланта замества липсващия зъбен корен, за да се постави върху него зъбна корона

Имплантът замества липсващия корен на зъба

 

Подвижни протези 

 

При някои пациенти са липсват прекалено много зъби, за да се изградят мостове, и имплантите поради различни причини също не са избор. Тогава вариант са подвижните протези – могат да са тотални ( заместващи всички зъби) или частични. Най-често се изработват от пластмаси, върху които са наредени зъби. Трябва да се свалят и почистват всяка вечер. 

 

Материали

 

Най-често, неподвижните протетични елементи ( корони, мостове, фасети) се изработват от метал, керамика или цирконий, понякога комбинация от повече от един материал,  по-рядко от пластмаса. Във всеки случай се цели материала да е биоинертен, или поне био-помосим ( да не предизвиква реакции в организма), и да не уврежда здравите зъбни тъкани. Освен това, е важно и резултата освен да подобрява функцията, и да изглежда добре. Затова материалите, с които работим възстановяват и естественият вид на зъба, и целят да го направят неразличим от съседите.
При имплантите се цели здравина, увеличаване на шанса за костна интеграция, и намаляване на риска от отхвърляне. Към момента най-подходящият материал е титана. Различните импланти са различни, и освен материала, е важна и обработката им. Това е причината да работим с имплантите на германската Bredent, заради безкомпромисното качествто.

Възрастна жена с протеза се усмивка. В резултат на лечението лицето и е подмладено

Независимо как е възстановена усмивката, тя възвръща младежкия ви вид 

 

Ако един или няколко зъби са разрушени  и възпрепятстват храненето ви, външния им вид ви смущава, то може би е време да намерете решение. Понякога се касае само за един зъб. Понякога се налага цялостно комплексно лечение, което ще е дълго и продължително, и изисква предварително планиране. Обърнете се към д-р Божкова за първичен преглед, и тя ще ви предложи най-оптималния за вас план на лечение, независимо дали имате нужда от фасета, корона мост или имплат.